Nyheter

Alf Svensson tar Lewi Pethrus i försvar

”Hade irrat runt i LP:s bokhyllor och bestod Aftonbladet med rotlösa och lömska påståenden”, skriver KD-nestorn

Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson tar partigrundaren Lewi Pethrus i försvar mot de anklagelser om antisemitiska sympatier som blossat upp under sommaren.

Svensson, som ledde KD mellan 1973 och 2004, skriver i ett inlägg på Facebook: ”Om man anklagar en person, som är död, och således inte kan gå i svaromål, för något skandalöst eller helt opassande, så måste man ha rejält, mycket rejält, på fötterna.”

På fötterna anser han inte att forskarna Markus Lundström och Tomas Poletti Lundström har. Tidigare i sommar skrev de två i en kulturartikel i Aftonbladet – i papperstidningen rubriksatt med ”Arkiven avslöjar nazikopplingarna” och på nätet med ”KD-grundarens hus fullt av nazipropaganda” – om vad de hade funnit under sitt pågående forskningsprojekt om den svenska pingströrelsens historiska förhållande till antisemitism. Bland annat angav de att rörelsens grundare Lewi Pethrus i en predikan 1933 hade talat om ”judarnas förmåga att komma till makten” som ett skäl till de antisemitiska förföljelserna i Nazityskland.

Lundström och Poletti Lundström uppgav också att de funnit antisemitisk litteratur, som Sions vises protokoll och Hitlers Mein Kampf, bland Pethrus cirka 6 000 böcker.

Lewi Pethrus.

”Rotlösa och lömska påståenden”

”Lewi Pethrus var inte nazistanstruken”, skriver KD-nestorn Alf Svensson. Den svenska pingströrelsens grundare, som även grundade bland annat Kristdemokraterna och Dagen, är tvärtom ”värd mycket stor respekt, och den som försöker sig på att besudla hans eftermäle, med tal om nazism, 50 år efter hans död, gör sig, anser jag, skyldig till något ytterligt graverande”, skriver Svensson.

Alf Svensson menar också att flera personer ”hedervärt [har] bemött de två som hade irrat runt i LP:s bokhyllor och bestod Aftonbladet med rotlösa och lömska påståenden”.

Alf Svensson, f.d. partiledare, Kristdemokraterna.

”Amerikafrälst”

Lewi Pethrus, som genom åren hade täta kontakter med pingstvänner i USA, var ”amerikafrälst”, skriver Alf Svensson: ”Han fruktade kommunismen och trodde att Amerika var och skulle vara garantin för framtida fred och frihet i världen. Lewi Pethrus (1884–1974) kom givetvis ihåg vedervärdigheter och förödelse, från både första och andra världskriget. Kampen mot stalinism, fascism, nazism var något, som vi och världen skulle räddas ifrån. Det var hans inriktning. Han mindes också gärna Marshallhjälpen.”

Under Lewi Pethrus sista år i livet var Alf Svensson först ordförande i Kristen demokratisk ungdom – numera KDU – och sedan partiledare för Kristen demokratisk samling – numera KD. Svensson skriver i sitt Facebookinlägg om sina ”många personliga kontakter” med Pethrus under den tiden: ”Hans engagemang för dem som hade det svårt, för fattiga och för arbetslösa var synnerligen påfallande. LP-stiftelsen, som han startade och värnade, skapade ett värdigt liv för hundratals alkoholister och narkomaner.”

Fler artiklar för dig