Nyheter

Så reagerade kristna profilerna i USA på Bidens avhopp

Pastor: ”Vem kan Demokraterna nu lansera som presidentkandidat?” • “Ingen amerikan borde välkomna detta”.

Ett klokt val, eller ett resultat av påtryckningar från Demokraternas finansiella donatorer? Det är frågorna när några kristna profiler i USA kommenterar president Joe Bidens besked på söndagen att han överger försöket att vinna en ny mandatperiod i november i år.

”Biden störde mångas slummer efter söndagsgudstjänsten”, konstaterar tidskriften Current, som har fångat upp några tidiga kommentarer på Joe Bidens chockbesked.

En av de första kom från teologen och författaren Russell Moore.

”Rätt beslut för vårt land. Tack, herr president”, skriver han på plattformen X.

En annan sydstatsbaptist, pastor Tom Buck, pekar på att fler än Joe Biden bär ansvaret för att den 81-årige presidenten varit kvar i racet trots sin kritiserade insats i debatten med Republikanernas presidentkandidat Donald Trump i slutet av juni.

”Vem kan Demokraterna nu lansera som presidentkandidat som inte varit inblandad i att täcka upp för Biden?” frågar han sig på X.

Andrew T. Walker, professor i etik och teologi, är ingen vän att det demokratiska partiet. Men han ser ändå kritiskt på att Joe Biden fallit till föga för påverkan från partiets finansiella donatorer.

”Tanken på en oberoende verkställande makt har försvunnit för alltid. Att donatorklassen styr partiet självsvåldigt och i så stor omfattning kommer för alltid att forma hur ämbetsbärarna ser på sin makt. I dag fick sig demokratins integritet ett historiskt och grundläggande slag”, skriver han på X.

”Ingen borde välkomna detta”

På liknande sätt resonerar Miles DeBenedictis, pastor vid Cross Connection Church.

”Ingen amerikan borde välkomna detta, oavsett politisk tillhörighet”, skriver han på X.

”Förra veckan var det nära att Republikanernas främste kandidat mördades. Denna vecka pressades Demokraternas kandidat av krafter som konspirerade mot honom.”

Till i våras var Joe Bidens kampanj, som också har omfattat Kamala Harris som vicepresident, mer framgångsrik än Donald Trumps i att samla in pengar. Det vände efter tv-debatten den 27 juni, skriver TT.

Ryan Helfenbein, direktor för Standing for Freedom Center vid kristna Liberty University i Virginia, riktar sig på X till alla kristna:

”Kära kristna, Amerikas framtid avgörs i november. Det är ett mycket viktigt år, men presidentvalet 2024 har knappt börjat. Inget är över. Mycket kommer att ändras den kommande veckan. Så be oupphörligt, tänk bibliskt och rösta i enlighet med det.”

Fler artiklar för dig