Nyheter

Gunilla Perssons helikopter-entré ett sätt att väcka Örnsköldsvik

Artisten var med på tältmöte i Örnsköldsvik.

Klockan 20 på måndagskvällen landade artisten Gunilla Persson med helikopter i Strandparken i Örnsköldsvik, för att sjunga och tala om Jesus i det tält som rests i parken.
– Hennes budskap är klockrent, säger Lennart Eriksson, föreståndare för Tältmissionen, inför kvällen.

Tältmissionen är moderorganisation för Hoppets stjärna, som i sin tur är medarrangör till den rad tältmöten som sångerska Emilia Lindberg håller i sommar.

Sedan i fredags står 300-mannatältet i Strandparken i Örnsköldsvik. Hit har lokala kyrkor bjudit epa-ungdomar på hamburgare och epadunk-musik. Även på måndag kväll står epa-musiken i centrum, alltså den ofta elektroniska musik som kommit att förknippas med epatraktorer och A-traktorer i Sverige.

Texterna handlar ofta om alkohol, sex och att köra A-traktor. Så blir det dock inte i kväll, och bland annat spelar Emilia Lindberg sin nya epa-version av Pärleporten.

– Den sprider sig som en löpeld bland ungdomarna, säger Lennart Eriksson till Dagen.

Lennart Eriksson, medgrundare och utvecklingsansvarig på Hoppets Stjärna.

Styling och makeup

Några timmar före samlingen i tältet sitter han, i egenskap av tältmötets projektledare, i en hotellobby och upptas av helt andra frågor än de som vanligen hör hans vardag till.

– Det är styling och makeup, och allt möjligt som ingår i artistlivet, säger han glatt till Dagen.

– Jag har också fått skriva ut fyra bibelord åt Gunilla Persson. Hon var noga med att de skulle tas från 1917 års översättning, eftersom det är den ”mustigaste”. Sedan ville hon ha sångtexten till Tryggare kan ingen vara, som hon ska sjunga tillsammans med Emilia i slutet av sitt program.

Lennart Eriksson representerar dessutom en av de fyra församlingar som finns med som medarrangörer, Elimkyrkan.

– I går hade vi en gemensam gudstjänst i tältet. Det var fantastiskt att få mötas i ett tält igen, och nu hoppas vi att Gunilla Perssons besök ska sätta oss på den kommunala kartan.

– Vi hoppas att många människor, både bofasta och turisterna, ska komma hit och höra hennes budskap. Vi träffade henne i går kväll och hon är helt på det klara med vad det handlar om, nämligen att berätta om sin tro på Jesus.

Målle kom med helikopter

Att Gunilla Persson gör entré per helikopter har med tältmötets historia att göra, vilket Dagen har skrivit om tidigare. För 60 år sedan sänktes nämligen Målle Lindberg, väckelsepredikant och sångare, ned från en helikopter under en tältmöteskampanj i Örnsköldsvik, ackompanjerad av en grupp elgitarrister.

– Jag hoppas att folk ska vakna till, som de gjorde 1964, när Målle gjorde entré. Men syftet är inte att framhäva oss själva, utan att folk ska höra det glada budskapet, säger Lennart Eriksson.

Jag hoppas att folk ska vakna till.

—  Lennart Eriksson

– Och om det så är med hjälp av Gunilla Persson så må det så vara. Hennes budskap är klockrent.

Det var av en slump som Lennart Eriksson blev bekant med en frälsningsofficer som visade sig driva ett företag i Kittelfjäll som flyger ut skidåkare i fjällen. Nu har frälsningsofficer Börje Marklund ställt en av företagets helikoptrar till tältmötets förfogande.

”Lite ovanliga metoder”

– För att nå folk måste man vara beredd att använda lite ovanliga metoder. Det här gör vi både som lite av ett skämt, men också av respekt mot det som varit, säger Lennart Eriksson.

Gunilla Persson blev känd för svenska folket i samband med realityserien ”Svenska Hollywoodfruar” 2010. Tidigare i år gjorde hon debut i Melodifestivalen, och nådde kvalet med bidraget I won’t shake (La La Gunilla). Sedan dess har hon bland annat släppt låten Viva La Gunilla, skriven av Rasmus Gozzi. Hon är nominerad i kategorin Årets genombrott i Aftonbladets musikpris Rockbjörnen.

Den som vill följa kvällens program direkt kan göra det genom att gå in på Emilia Lindbergs Facebook-sida.

Emilia Lindberg är Målles syskonbarnbarn och har berättat att det var en intervju med Gunilla Persson i podden Dagens människa som gav henne idén att ha med artisten i sitt program.

Dagen besöker sångaren Emilia Lindberg i hennes hem i Edsbyn.

---

Fakta: En ny tid

  • Kristen tältkampanj med sångerskan Emilia Lindberg, i samarbete med Hoppets stjärna och lokalas församlingar.
  • Hittills har tältet rests i Fiskebäck och Stockaryd i Småland, samt på Odensbacken utanför Örebro.
  • Medverkande: Emilia Lindberg, Mona Edvardsen Selseng, Ronja Memselius, Gunilla Persson, Göran Isaksson, Torkel Selin, Frank Ådahl, All for One GC, samt ett husband.

---

Fler artiklar för dig