Nyheter

”I den tid vi lever i nu ökar trycket på kristenheten”

Livets ord kraftsamlar inför 41:a upplagan av Europakonferensen: ”En vecka av gemenskap” - vill ingjuta mod att stå fast i sin tro och sina värderingar.

På tisdag drar Europakonferensen i gång med Livets ord som arrangör. Med Fearless som tema över veckan vill man uppmuntra de som besöker festivalområdet att även i tuffa tider, i ett klimat där man uppmanas att lämna sina värderingar, kan fortsätta stå rakryggad i sin tro.

Festivalområdet står klart i Uppsala och från tisdag till söndag förväntas mellan fyra till fem tusen besökare att inta Livets ords årliga sommarsamling, Europakonferensen.

– Det är en vecka av gemenskap. Man får träffa folk från både svenska kristenheten och övriga kristenheten, runt om i världen. Det är fantastiskt bra möten, men även mellan mötena är det en väldigt trevlig atmosfär att bara få vara i – vi bygger ju upp festivalområdet med fem foodtrucks, platser att hänga på, en stor bokshop, flera utställare och utrymmen för barnen. Det finns mycket att göra, säger Thommy Grape, som varit en del av Livets ord sedan 1987 och som under det senaste året även börjat arbeta som verksamhetschef inom församlingen.

– Man får fantastiskt bra undervisning, men gemenskapen är nog något man lika mycket bär med sig efteråt.

Ett svar på trycket mot kristna

Thommy Grape

2023 firade Europakonferensen 40 år, och gjorde så med temat Rustad & redo. Årets konferens arrangeras med Fearless som ledstjärna, ett ord med en innebörd som Thommy Grape ser att kristenheten behöver generellt.

– I den tid vi lever i nu ökar trycket rätt mycket på kristenheten: att lämna sina värderingar, att lämna det man står för. Ur bibelns perspektiv är ju en av de vanligaste uppmaningarna att ”var inte rädd” eller ”frukta inte”. Vi hoppas att årets konferens ska bli en injektion kring att även om det är tuffa tider kan man stå rak i ryggen och fortsätta göra sitt verk.

Fearless-logotypen har även en symbolisk betydelse, menar Thommy Grape.

– Vi har ett hjärta med i årets profil för att symbolisera Guds kärlek som gör all skillnad, som visar oss vem Gud är och vad det kan betyda för alla som möter den oavsett vilken tid vi lever i. I denna tid behöver vi som kristna ta till oss Bibelns uppmaningar så att vi frimodigt och oförfärat kan sprida Guds kärlek. Det är en tid för väckelse!

Joakim Lundqvist står som första talare för konferensen när den inleds med ett kvällsmöte på tisdag klockan 19. Under veckans gång får besökarna lyssna till både svenska och influgna förmågor, likt Marie-Louise Nilsson från Alpha Sverige och Sebastian Stakset. Cash Luna från Guatemala premiärtalade på konferensen under dess 40-årsjubileum, och ett av årets nya tillskott är den indiska pastorn Ankit Sajwan.

kvinna och präst

– Det är en mix av återkommande och nya bekantskaper. De är införstådda med vad temat är när de kommer till konferensen, men sedan styr inte vi vad talarna pratar om. Det burkar Herren få leda. När vi väl sitter på andra sidan konferensen, kan vi alltid se en röd tråd i hur de olika talarnas budskap bygger för tiden framåt.

Ni är aldrig rädda som arrangörer att man i förväg inte har koll på det som sägs från scenen?

– För oss är det är viktigt att talarna får komma med det budskap de har bett fram, som fått mogna i dem.

Extra fokus på unga

Något som är nytt för i år är ett utökat tältområde. Livets ord gör plats för fler besökare generellt, men också en extra växel har lagts i för barn och unga som kommer till konferensen.

– Vi har känt av en ökad vitalitet på konferenserna. Det vill vi kunna bemöta. Vi har sett ett stort behov av att barn och unga har sitt tydliga område på konferensen, och där satsar vi extra i år. Vi har byggt ut möjligheten för dem att ha större möten, och också skapat hängområden, så att även de yngre får känna av Europakonferensens gemenskap.

Fler artiklar för dig