Nyheter

Abbé Pierre misstänks för ytterligare övergrepp: Tafsade när han var 93 år

En åttonde kvinna träder fram • Katolska kyrkan ska ha känt till anklagelserna mot grundaren av Emmausrörelsen i 70 år.

Ytterligare en kvinna har nu trätt fram och berättat att hon utsatts för sexuella övergrepp av den i Frankrike mycket välkände prästen Abbé Pierre, grundare av Emmausrörelsen och känd för sitt engagemang i sociala frågor. Samtidigt visar det sig att Katolska kyrkan i Frankrike känt till anklagelserna ända sedan 1950-talet.

Redan 1954–55 fick Katolska kyrkan i Frankrike fick kännedom om vad den högprofilerade prästen haft för sig. Det skriver fyra forskare från den oberoende kommissionen Ciase, som granskat sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan i landet i allmänhet, i en artikel i tidningen Le Monde på lördagen.

Skickades på behandling

Forskarna säger att de själva fått in tre vittnesmål om Abbé Pierre under den utredning man bedrev 2019-2021, varav ett högst sannolikt kommer från en av de sju kvinnor vars berättelser kom fram först i förra veckan. Bland vittnesmålen finns ett av en kvinna som sökt själavård av Abbé Pierre i Saint-Wandrille-klostret i slutet av 1980-talet, något som bland annat ska ha slutat med att han masturberade inför henne och föreslog sex tillsammans med ytterligare en kvinna.

Men i den franska katolska kyrkans arkiv finns dokument om övergreppen från 1950- och 60-talen, och han ska ha skickats till Schweiz för ”behandling” för detta redan 1957–58 – något som enligt forskarna visar hur allvarligt kyrkan såg på saken.

Enligt forskarna drevs Abbé Pierre av ett ”sexuellt tvångsbeteende, som ledde till återfall i övergrepp” vilka ”stred mot allmän anständighet och moral, strafflagstiftningen samt kyrkans föreskrifter”. Frågan om varför katolska kyrkan i Frankrike inte agerade mer beslutsamt mot detta förblir ännu obesvarad.

”Behövde hålla i sig” – i kvinnans bröst

Samtidigt har ytterligare en kvinna trätt fram, denna gång i radiokanalen France Inter, och berättat att hon utsattes för övergrepp av den då 93-årige Abbé Pierre år 2006, året före hans död. Då hon arbetade på ett militärsjukhus i Parisområdet ska Abbé Pierre ha kommit till hennes rum en natt och bett henne följa med honom på toaletten, innan han grep tag i hennes båda bröst. Hon gav honom en örfil, varpå han ska ha ursäktat sig med att han var en gammal man som behövde hålla sig i något.

– Jag svarade: ”Hittade du inget annat i det här stora rummet att hålla dig i än mina bröst?” säger kvinnan.

Hon berättar att hon tog upp händelsen med sina chefer och kollegor, men fick veta att “så där brukade han göra”, och eftersom han var en hjälte från andra världskriget och dessutom kanske förvirrad av ålder, tänkte hon att det var bäst att vara återhållsam med anklagelserna. Först när de sju andra kvinnorna trädde fram insåg hon att detta pågått under mycket lång tid.

”Han är inget helgon”

Kvinnan, den åttonde som berättat om övergreppen, säger att hon fortfarande känner sig sårad av händelsen och att den skakade hennes tro. Samtidigt undergräver händelserna inte allt det goda som Abbé Pierre gjorde i livet, säger hon.

– Men han är inget helgon. Det är en man som alla andra. Det vore orättvist och oärligt att bara framställa honom som en stor man och hylla honom, säger kvinnan till France Inter.


Fler artiklar för dig