Onlineprotester och hot om våld har fått konstverket Jesus Speaks to the Daughters of Jerusalem att plockas ned från ett galleri i Sydney. Den konservativa katolska gruppen Christian Lives Matter anses till stor del ligga bakom protesterna.
Den australiske konstnären Philjames verk har tagits bort från en utställning i Sydney efter att stark kritik, och direkta hot, riktats mot både konstnären och personalen. Det rapporterar The Guardian. Den återkommande Blake Art Prize-utställningen uppmärksammar samtida konstverk som utforskar andlighet och religion, och för samman konstnärer från alla trosuppfattningar och kulturella bakgrunder.
Men bara två dagar innan avslutningen av den åtta veckor långa utställningen fick en onlineprotest tavlan Jesus Speaks to the Daughters of Jerusalem att plockas ned. Kritikerna menade på att verket hånade kristendomen, och tog till hot om våld i sin kritik. Bland annat ska de varnat konstnären att galleriet som huserar utställningen borde ”skaffa lite extra säkerhet”.
”Inte alls Kristuslikt”
Konstverket föreställer Jesus bärandes på korset längs Via Dolorosa, där några av karaktärerna från den tecknade serien Looney Tunes applicerats på bilden. Philjames, konstnären bakom verket, menar enligt The Guardian att han skapat den här typen av konst i runt 15 år, och aldrig mött någon liknande kritikstorm.
– Jag har haft en eller två personer upprörda men inget liknande. Det var vidrigt, och inte alls Kristuslikt, ska Philjames sagt enligt The Guardian.
Liverpools borgmästare, Ned Mannoun, krävde slutligen att tavlan skulle tas bort. I ett uttalande beskriver han hur beslutet tagits efter ”många klagomål från många invånare som var äcklade och kränkta över att Liverpool Council visade detta konstverk” och att ”den kristna Messias och den muslimske Messias Jesus har ingen koppling till seriefiguren Långben”.
”En attack mot kristendomen”
Charlie Bakhos, grundaren av den konservativa katolska gruppen Christian Lives Matter, skriver till sina anhängare på sociala medier att den ”chockerande respektlösa konsten” äntligen tagits bort.
Gruppen har gjort sig känd för att återkommande protestera mot aktioner som de anser går emot, eller trycker ner, sin trosuppfattning. Charlie Bakhos yttrar sin glädje över beslutet:
¬ Det här är ännu en attack mot kristendomen som vi lyckats sätta stopp för tack vare allas stöd. Låt oss fortsätta att försvara vår tro med respekt och vi kommer att få resultat eftersom Jesus är på vår sida.
Philjames menar att han är positiv till att sätta säkerheten först, men är oroad över att händelsen kan skapa ett normativt begränsande av yttrandefriheten, skriver The Guardian.
– Det är för mig det mest problematiska: borgmästaren begärde att den skulle tas ner, vilket satte politik före yttrandefrihet. Var kommer det här att sluta?
Mannoun menar däremot att rätten till yttrandefrihet måste balanseras med rätten att utöva religion utan rädsla, förföljelse eller förlöjligande.