Nyheter

Konflikt i Malmö pastorat efter missnöje med löner

Fackliga skyddsombud fick avslag på ledighet efter att anställda uttalat sitt missnöje med löner • Kommunal kräver Svenska kyrkan på skadestånd

Efter att arbetsgivaren i Malmö pastorat enligt anställda inte levde upp till löneförväntningarna riktades missnöje mot de kollegor som var skyddsombud från Kommunal. När facket kallade till möte för att diskutera situationen fick fyra av ombuden avslag på ledighet. Nu kräver Kommunal skadestånd med anledning att man hindrat ombuden från att fullfölja sina fackliga uppdrag.

Vid ett möte i november i fjol skulle man diskutera den situation som uppstått efter att anställda riktat kritik mot skyddsombuden i Malmö pastorat, vilket Kyrkans tidning var först att rapportera om.

Bakgrunden är enligt Eva Pålsson, ombudsman vid Kommunal Skåne, att arbetstagarna blivit missnöjda med löneutfallet. När de klagade till arbetsgivaren hänvisades de till Kommunal, varpå missnöjet riktades mot skyddsombuden på arbetsplatsen.

– Ombuden hamnar då mellan anställda och arbetsgivaren. De upplevde att de blev stressade av påhoppen. Om sådant händer kommer folk inte vilja vara fackliga företrädare, säger Eva Pålsson till Dagen.

Eva Pålsson, ombudsman Kommunal Skåne.

Ombud fick avslag på ledighet

Eva Pålsson hade sedan en tid tillbaka kallat till möte med samtliga 14 skyddsombud. På mötet skulle bland annat situationen diskuteras eftersom anställda gått hårt åt skyddsombuden. Hon berättar att när hon anlände till möteslokalen stod fyra av ombuden och tog på sig jackorna. De sade att de samma dag fått besked om avslag på ledighet för att kunna delta på mötet – en av dem bara några timmar innan start, enligt Eva Pålsson, som inte hade något annat val än att släppa tillbaka dem till sina jobb.

– De här fyra fick inte samma förutsättningar som de som var med på träffen. I sitt hindrande att delta har arbetsgivaren inte underlättat deras uppgifter som fackliga representanter, säger hon.

Enligt Eva Pålsson är detta sakfrågan som lett till att parterna haft tre förhandlingstillfällen som inte resulterat i samsyn. Därför har facket på central nivå nu tagit över förhandlingarna, där hittills ett möte har hållits och som kommer fortsätta i augusti. Enligt Kyrkans tidning yrkar Kommunal på skadestånd enligt arbetsmiljölagen på grund av att skyddsombuden fått avslag att delta i mötet på arbetstid. Vilket skadeståndsbelopp det rör sig om kan Eva Pålsson inte säga i nuläget.

”Kommer ta varje tvist”

Eva Pålsson har varit i kontakt med en anställd som arbetat i pastoratet sedan 40 år tillbaka. Enligt denne har det aldrig förekommit några liknande problem tidigare. Hon trycker vidare på att om ombuden inte kan få möjlighet att delta i möten får de inte den rustning som krävs för att kunna bemöta andra anställdas frågor.

Fortsättningsvis vill Eva Pålsson kunna blicka framåt med positivitet. Men hon är tydlig med att åtgärder kommer tas om situationen håller i sig.

– Som det är nu kan det inte fortsätta. Då måste vi fortsätta förhandlingar och det vill vi inte – men om vi måste kommer vi ta varje tvist, varje gång det behövs.

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat.

Malmö pastorat vill inte kommentera

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat, vill inte kommentera situationen i nuläget eftersom förhandlingen ännu inte är avslutad.

– Då föregår jag förhandlingarna lite grann. Jag återkommer hellre med en kommentar när vi vet vad resultatet blir, säger hon till Dagen.

---

Fakta: Kränkning av skyddsombud

Enligt arbetsmiljölagen har det skett en kränkning när arbetsgivaren hindrar skyddsombudet från att fullgöra sina uppgifter. Ett hinder kan vara när skyddsombudet:

  • Inte får ledighet för uppdraget.
  • Inte får handlingar, upplysningar och nödvändig information.
  • Inte får adekvat utbildning.
  • Arbetsgivaren inte aktivt underlättar ombudets uppdrag.

Källa: LO

---

Fler artiklar för dig