Nyheter

Präst misstänks ha dödshotat exfru - ville förgifta eller skjuta henne

Prästen misstänks för olaga hot • Exfrun: Jag är livrädd för honom

En präst bosatt i Kronobergs län misstänks för olaga hot mot sin exfru. Själv nekar han till dödshotet. Nu väntar förhandling och åtal.

Det var i början av sommaren som polisen nattetid fick ett samtal om de misstänkta hoten, skriver Smålandsposten.

Mannen som ringde hade nyligen börjat lära känna prästen, och hade besökt honom för ett nattligt samtal. Båda männen hade nyligen separerat från sina fruar, och under samtalet med mannen så hade prästen uttalat att han ville förgifta, eller skjuta, sin exfru. Prästen ska då ha berättat för mannen om att addera gift i exfruns proteinpulver, men också uttalat flera gånger att han funderat på att skjuta henne.

– Jag kan ju inte ha på mitt samvete om han skulle mörda henne, säger den bekanta till prästen i ett polisförhör.

Haft vapen hemma

Efter misstankarna om dödshoten omhändertog polisen alla de vapen, magasin, och den stora mängd ammunition som fanns hemma hos prästen.

Prästen har ett förflutet inom Polismyndigheten, och är aktiv inom det militära. Exfrun menar på att prästen är kapabel att genomföra det han hotat att utföra och säger i polisförhöret att hon just nu är livrädd för honom.

– Det som hänt innebär att hela hans värld rasar och att han därför är som farligast just nu, säger hon i förhören, enligt Smålandsposten.

Ord mot ord

Prästen medger att han under samtalet med mannen yttrat ilska och besvikelse om sin exfru, men nekar till att han hotat att döda. Han pekar i stället mot att mannen som anmält honom inte kan vara vid sina sinnes fulla bruk. Polisutredningen i stort innefattar en liknande ord mot ord-situation, där de inblandade beskriver varandra som psykiskt sjuka.

Åklagaren Annie Runander menar dock att bevisen håller för att väcka åtal. Att prästens nya bekantskap direkt efter mötet med prästen ringde både polisen, samt exfrun i fråga, väger tungt.

Presskontakten för det stift som prästen arbetar i menar att de ännu inte bestämt hur de ska hantera den pågående rättsprocessen.

Prästen greps den 29 juni och har suttit häktad i avvaktan på rättegång i Växjö tingsrätt. Den har ställts in, då mannen det inplanerade datumet var på resande fot, och prästen har därför i dagarna släppts i väntan på nytt datum för huvudförhandling.

Fler artiklar för dig