Nyheter

Kyrkorna bjuder in unga under folkfest i Värnamo

Ungdomssocionomen Evelina Westberg: Vi vill ge unga något som lyfter dem.

Värnamodagarna är en återkommande folkfest i slutet av augusti. I år är kyrkorna med för att göra något speciellt för ungdomar.

Värnamodagarna arrangeras sedan flera år av restaurangen Harrys. Under några dagar fylls Värnamo av foodtrucks, musikaliska uppträdanden och aktiviteter av olika slag.

En ambition har varit att det ska finnas något för alla åldrar att ta del av. Och i år har kyrkorna fått uppdraget att hålla i ett par programpunkter som särskilt riktar sig till en ung målgrupp.

– Arrangören hörde av sig till oss och undrade om vi ville göra något för ungdomar, berättar Evelina Westberg i Värnamo missionskyrka, för Dagen.

En kvinna som ler.

Det är hon och Ellen Lorentzon, ungdomspastor i Pingstkyrkan Arken, som främst driver projektet i samarbete med ytterligare tre församlingar som står bakom satsningen.

Kyrkorna ansvarar dels för en ungdomsgudstjänst den 23 augusti som följs av en konsert med den kristna popgruppen LIN D från Örebro. Den består av syskontrion Emmy, Dennis och Ella Lindéh.

Samlingen hålls i Pingstkyrkan Arken och dagen därpå inbjuds till ett ungdomskafé i missionskyrkan där det också blir en konsert med Simon Möller.

En kvinna som ler.

Fem kyrkor är med

Båda dessa programpunkter är gratis. Bakom detta kristna inslag står även Svenska kyrkan, Värnamo allianskyrka samt Brunnskyrkan i Värnamo, som är en del av Evangeliska frikyrkan.

– Vi hoppas att så många ungdomar som möjligt vill vara med, säger Evelina Westberg som arbetar som ungdomssocionom i Värnamo missionskyrka sedan sju år.

Hur känns det att vara med på Värnamodagarna?

– Detta är en folkfest när folk träffas och gör trevliga saker tillsammans. Där vill vi som församlingar självklart vara med och visa på vad Gud betyder, säger Evelina Westberg som tycker det är bra att kyrkorna får bidra:

– I kyrkorna är vi vana vid att jobba för och tillsammans med ungdomar och kanske var det därför vi fick frågan. Det förtroendet vill förvalta genom att ge unga något som lyfter dem.

Värnamodagarna hålls den 20–25 augusti och den avslutas traditionsenligt på söndagen med en ekumenisk gudstjänst.

Fler artiklar för dig