Nyheter

Ulriksbergskyrkans arbete mot kriminalitet i Växjö sprids till fler städer

Mikael Wilroth, Ansgarskyrkan i Västerås: Vi vill ta rygg på dem och lära både av deras framsteg och misstag

Ulriksbergskyrkans i Växjö sociala satsning Neighbourhood är på väg att spridas till fler platser i landet.
– Att hjälpa unga killar som riskerar att hamna i kriminalitet är ett otroligt angeläget arbete där kyrkorna kan göra skillnad, säger Mikael Wilroth i Ansgarskyrkan i Västerås som ligger i startgroparna.

Sedan några år driver Ulriksbergskyrkan i Växjö projektet Neighbourhood i stadsdelen Araby, som Dagen tidigare berättat. Det riktar sig till killar i nian och gymnasiet och erfarenheterna därifrån är så goda att andra församlingar i landet fått upp ögonen och vill starta egna arbeten med samma koncept.

– Eftersom vi jobbar med att långsiktigt förändra killarnas attityder är det svårt att hittills visa tydliga resultat. Men på individnivå har vi killar som när vi först fick kontakt var omotiverade i sitt skolarbete och inte hade godkända skolbetyg som i dag läser på universitetet, berättar Jonathan Ekros för Dagen.

Han är anställd av Ulriksbergskyrkan, huvudansvarig för Neighbourhood och pappa till konceptet. Från början var han ensam, men i takt med att arbetet vuxit har församlingen med hjälp av pengar från bland annat Allmänna arvsfonden, kommunen och företag i Växjö anställt ytterligare sex personer.

– Utöver det har vi många frivilliga krafter som ställer upp med sin tid och sina nskaper. I den gruppen finns både de som tillhör vår församling och andra som upptäckt glädjen i att göra en insats för killar som behöver trygga vuxna som ser dem, förklarar han för Dagen.

Projektet går ut på att ge hjälp och stöd inom tre huvudområden: skola, arbete och karaktär. Målet är att killarna ska klara skolan med godkända betyg så att de kan skaffa sig jobb, bostad och annat som behövs i livet. Den del som handlar om karaktär går som en röd tråd genom allt som görs.

– Till exempel vill vi att de ska lära sig handskas med motgångar, stå emot grupptryck, ha impulskontroll och kunna hantera konflikter, förklarar Jonathan Ekros som är väl medveten om att en sådan målsättning kräver hårt arbete och disciplin. Men även lekfullheten och glädjen måste finnas för att uppnå resultat.

Samlar poäng i app

Jonathan Ekros, verksamhetsledare för
Neighbourhood i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Genom en skräddarsydd app i mobilen kan de välja att delta i läxläsning, föreläsningar eller andra aktiviteter som församlingen anordnar. På så sätt samlar de poäng som de kan använda till att betala för biobesök, skidresa, körlektioner och liknande.

– Blandningen mellan det som är roligt och nyttigt tror vi är viktigt. Det handlar om att motivera till att ta nya steg och våga pröva nytt. Därför har vi coacher som jobbar intensivt med att lära känna killar som vill delta hos oss och uppmuntra dem att inte ge upp, förklarar han.

Hur många killar är med i projektet?

– Sedan 2017 när vi lanserade appen har vi sammanlagt haft 130 personer i åldern 15 till 19 år inskrivna. Förra året hade vi 55 aktiva och i år rör det sig om ungefär lika många. Vi har avtal med sex skolor i Växjö kommun där våra coacher är på plats för att knyta kontakter.

Se och lära

På flera andra platser i landet finns församlingar som är intresserade av att använda konceptet för att göra en samhällsinsats. Ansgarskyrkan i Västerås är en av församlingarna som kommit längst i förberedelsearbetet. Medlemmen Mikael Wilroth är imponerad av arbetet i Växjö:

– Ulriksbergskyrkan har visat att det fungerar att få killar som är på väg in i kriminalitet och utanförskap att välja en annan väg. Jag och några andra i församlingen har varit i Växjö för att se och lära. Vi vill ta rygg på dem och lära både av deras framsteg och misstag.

Geografiskt ligger Ansgarskyrkan i Västerås mellan två områden – Pettersberg och Vallby – som kommunen beskriver som utsatta områden. Mikael Wilroth berättar att kommunen gärna vill att Neighbourhood arbetar i skolorna och har pekat ut två skolor där den ser ett extra behov av insatser. Nu återstår att hitta en verksamhetsledare och två coacher som ska arbeta med detta.

En glad man.

– Vi ser inte några problem med att hitta volontärer som ställer upp med läxläsning och annat som behövs för att få killarna på rätt spår, förklarar Mikael Wilroth och är tydlig med vilken roll han själv kommer att ha när arbetet väl sätter i gång:

– I uppbyggnadsskedet tar jag ett visst ansvar eftersom jag jobbat som projektledare i mitt tidigare yrkesliv. Men jag är nybliven pensionär och har inga ambitioner att leda arbetet. I stället ser jag fram emot att hjälpa till som volontär med läxläsning i kyrkan och kanske annat om det behövs.

Den inre motivationen

Konceptet med Neighbourhood tycker han är lysande eftersom det har ett helhetstänk. Han talar om en yttre belöning som fångar upp killarna – och som gör att de får möjligheter att klättra, köra gokart eller titta på en fotbollsmatch. Utöver detta finns den inre motivationen som deltagaren får när han klarat provet, kunnat svara på en fråga eller får godkända betyg.

– Det är hit vi vill komma, med hjälp av många kunniga volontärer, påpekar Mikael Wilroth. Den inre motivationen är motorn. Vi hjälper killarna så att de klarar att få godkända betyg i skolan, och så att de fixar att skaffa, behålla och sköta sina jobb. Vi är måna om att utveckla en karaktär hos var och en som de har nytta av i hela livet.

Detta är ett socialt projekt. Har det varit svårt att sälja in det i församlingen?

– Nej, det har varit precis tvärtom. Detta slår an en ton i mig och många andra. Jag och säkert många med mig har saknat denna typ av diakonala arbeten i Västerås. Fler poliser kanske behövs just nu men tänk om vi i stället kan få bort ungdomarna från kriminalitet på annat sätt. Vi måste hitta andra vägar och detta är en sådan väg.

Skapa lugn och hopp

Stadsdelen Araby i Växjö fanns tidigare med på polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige. Men under de senaste åren har situationen stegvis förbättrats. Numera klassas Araby som ett riskområde vilket alltså innebär att läget inte är lika allvarligt.

I den processen har Neighbourhood bidragit till att skapa lugn och framtidshopp. Jonathan Ekros framhåller att konceptet är brottsförebyggande eftersom det ger killarna både ett nytt sammanhang att växa i och dessutom verktyg att välja bort en kriminell bana.

– Under de år som gått sedan vi startade har vi fått ett större förtroende i samhället, vilket gör att vi kan åstadkomma mer. Vi vill samarbeta med de goda krafter som finns för att unga killar inte ska hamna i en negativ spiral som riskerar att ödelägga deras liv, säger han.

Föreläste i riksdagen

I höstas var Jonathan Ekros inbjuden till riksdagen där han föreläste om arbetet i Växjö. Och nyligen höll han ett föredrag på en konferens för kriminologer i Umeå som Brottsförebyggande rådet, Brå, arrangerade. Råd för framtiden är Sveriges största brottsförebyggande konferens och har drygt etttusen besökare från olika myndigheter, organisationer och aktörer från hela landet.

Detta sporrar honom att arbeta ännu hårdare för att hjälpa unga killar och positionera kyrkan som en viktig aktör i det arbetet.

– Det är väldigt inspirerande och glädjande att fler församlingar upptäcker de stora möjligheter som finns. Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och ser fram emot att fler församlingar visar att kyrkan är en positiv kraft som kan vara med och bidra till ett gott samhälle.

Fler artiklar för dig