Nyheter

Kvinnlig dominans bland tjänstvigda i Svenska kyrkan

Förra året blev prästyrket 46 kvinnor – men bara 14 män – rikare. Nu ska en jämställdhetsstrategi tas fram.

I alla Svenska kyrkans så kallade profilyrken, bestående av diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst, är den kvinnliga andelen större än den manliga. Med marginal, dessutom. Siffrorna är en del av kyrkostyrelsens jämställdhetsskrivelse till kyrkomötet, som presenterades tidigare i veckan.

Statistiken från Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui) pekar på en stor könsskillnad bland de arbetande, och nyligen examinerade, inom Svenska kyrkan. Det rapporterar Kyrkans tidning. Siffrorna för dem som examinerades 2023 visar störst könsskillnad bland diakonerna, där endast två av alla 46 studenter var män, och inom prästyrket berikades fältet med 46 kvinnor respektive 14 män. Mellan 2022 och 2023 halverades dessutom antalet prästvigda män.

Kenneth Nordgren, rektor vid Skui, menar på att institutets siffror återspeglar kyrkolivet i stort, och är därför inte särskilt chockerande. För Kyrkans tidning beskriver han Svenska kyrkan som en ”två tredjedelskyrka”, med innebörden att ungefär två tredjedelar av alla konfirmander, körsångare och deltagare i annan verksamhet är kvinnor.

Önskvärd diversitet

Däremot ser Kenneth Nordgren att blandade klasser med diversitet bland könen både är viktigt och eftersträvansvärt. Statistiken visar dock inte de personer som identifierar sig som ickebinära, påpekar han.

– Det är önskvärt utifrån mitt utbildningsperspektiv att vi har blandade klasser. Man kommer med olika erfarenheter som man eller kvinna och det berikar att ha en bredd av erfarenheter. Ibland har studerande känt sig ganska ensamma med sina erfarenheter eftersom de varit ensam man eller en av två män i klassen, säger Kenneth Nordgren till Kyrkans tidning.

Efter att ha varit en mansdominerad plats menar Kenneth Nordgren att Svenska kyrkan inte heller bör ha ett matriarkalt överskott. Samtidigt som kön inte bör vara i fokus:

– I den kyrkliga kallelsen är det inte heller genus som är det förebildliga. Kristus kallar oss att bli mer sanna människor. Där ligger en utmaning för oss att gå in djupare än de könade mönster som finns i vår kyrka och i samhället.

Vägledning för jämställdhet väntas

Under 2022 beslutade kyrkomötet om att ta fram en jämställdhetsstrategi. Strategin väntas vara klar tidigast 2025, med syfte att ge alla enheter vägledning och metoder för att främja jämställdhet.


---

Fakta: Jämställdhet i profilyrkena 2023

  • Präster: 1 338 kvinnor, 1 160 män
  • Kyrkoherdar: 244 kvinnor, 275 män
  • Diakoner: 740 kvinnor, 109 män
  • Församlingspedagoger: 560 kvinnor, 158 män
  • Anställda med kyrkomusikaliska uppgifter: 975 kvinnor, 610 män

Siffrorna baseras på antal heltidsanställda år 2023

Källa: Svenska kyrkan

---

Fler artiklar för dig