Nyheter

Han är Sveriges yngsta präst

“Jag har alltid haft en stark längtan”

Efter högtidliga högmässan i Göteborgs domkyrka fick Johan Törnblom, 23, kliva in i det yrke han längtat efter sedan tonåren. Nu är han landets första präst född på 2000-talet, och därför även Sveriges yngsta.

Redan efter studenten påbörjade Johan Törnblom sina studier i teologi. 2020 blev han sedan antagen till prästutbildningen, och för ett tag sedan fick han för första gången iklä sig den vita prästkragen och kalla sig präst. För Strömstads tidning beskriver han hur an hoppas på att bli en glad präst, då han själv anser att kyrkan lätt kan luta mer åt det allvarsamma.

– Vi ska våga vara glada och stå upp för den glädje vi faktiskt har. Att vara glad är det yttersta beviset på allvar, att vi har någonting som vi bottnar i, säger Johan Törnblom i en intervju med Strömstads tidning.

Konfirmationen viktig

Intresset för tro fick han genom sina föräldrar. Han talar om sin mamma som en aktiv kyrkobesökare och sin pappa som en ”nyfiken sökare”. Däremot var det hans konfirmationspräst som gjorde att han fick upp ögonen för Svenska kyrkan. Konfirmationsprästen engagerade sig för samhällets utsatta, fick ungdomarna att se på kyrkan som mycket mer än bara en plats för gudstjänst om söndagarna, och gav bilden av prästyrket likt samhällets hjälpsamma vän.

Dragningskraften till prästyrket har Johan Törnblom känt under en lång tid. Som 17-årin ringde han stiftet för att fråga hur man blir präst.

– Jag har alltid haft en stark längtan och ett kall efter att bli präst.

Johan Törnblom

”Jag är lite lillgammal”

Den nyvigda prästens första prästjobb blir i Strömstad. På frågan om huruvida hans ringa ålder och därtill jämförliga livserfarenhet kommer kunna möta kyrkobesökarnas behov, menar landets yngsta präst att han känner sig redo för att ta sig an arbetet.

– Eftersom det är prästbrist har jag redan fått hjälpa till vid dop och begravningar i Strömstad, allt som man får lov att göra utan att vara prästvigd. Det har gett mig mycket erfarenhet. Och det här låter ju klyschigt, men varje dag i livet berikar och styrker dig så jag tror faktiskt att jag har tillräcklig erfarenhet nu. Jag är lite lillgammal också, på gott och ont.

Fler artiklar för dig