Nyheter

Bosse ”Bildoktorn” tror kyrkor kan hitta sätt att kringgå nya regler om laddstolpar

Fordonslegendaren menar att kravet om att parkeringsplatser snart måste ha laddstolpar för elbilar är en god tanke, men som kör över folk.

– Det är ju ganska typiskt för en god tanke som inte på något sätt förankrats nere på marknivå, om man säger så. Folk känner sig överkörda. Det är en fara för demokratin.
Det är Bosse ”Bildoktorn” Anderssons dom över det nya kravet på laddstolpar på alla kyrkoparkeringar från årsskiftet – och han tror dessutom att det kommer att bli lätt att kringgå det.

Efter att fordonslegendaren Bosse ”Bildoktorn” Andersson tagit del av Dagens rapportering om kravet att det måste finnas laddstolpar för elbilar på alla parkeringar med fler än 20 platser från årsskiftet, har han sin uppfattning klar om graden av verklighetsförankring hos dem som utformat det.

– Man önskar att det skulle finnas lite mer närkontakt nere på marknivå. Det här är ju ganska typiskt för en god tanke som inte på något sätt förankrats nere på marknivå, om man säger så, säger han till Dagen.

– Men det finns ytterligare ett dilemma i det här, och det är politikerföraktet. Folk känner sig överkörda. Vi kan ju se hur illa det kan gå om vi blickar över Atlanten till Amerika. Bara för att man inte tror på politikerna röstar man på ett parti som jobbar för att de rikare ska bli rikare. Och vi ser ju en liknande utveckling i Europa där folk är frustrerade och röstar på partier som inte direkt är deras bästa kompis.

Jämför med annan utskälld lag

Bosse ”Bildoktorn” ser klara paralleller till EU-förslaget om fordonsåtervinning, den så kallade ELV-lagen, som han engagerat sig mycket starkt och offentligt emot. Även där fanns en god tanke, att skrota ut gamla miljöfarliga bilar och återvinna fler resurser från dem, men konsekvensen som ingen lagstiftare hade tänkt på är att det blir olagligt att ha en reservdelsbil hemma, och kanske rent av också en veteranbil.

– Det var en jättegod tanke, men där man målade med de stora penslarna. Vi får hoppas att det blir som med den, att det blir så många röster så de når upp till beslutsfattarna, säger Bosse ”Bildoktorn”.

Allt går att ordna – med grävmaskin

I grunden är han dock positiv till att det kommer fler laddstolpar på alla möjliga platser, för elbilarna är på frammarsch och det kommer att behövas fler laddpunkter än bara på bensinmackarna, menar han.

– Det är bara att titta på hur utvecklingen går nu, det kommer hela tiden bättre och billigare elbilar. Det är inget snack om saken, det går inte att stoppa utvecklingen, säger han.

– Jag tror folk kommer att ha laddare hemma, det är ett måste. Har jag en gammal kompis från Skåne som kommer och hälsar på mig och jag inte har laddare hemma blir det ett litet dilemma, då får han stanna på vägen och ladda och då blir mitt kaffe kallt.

Helst skulle Bosse ”Bildoktorn” se att staten skred in och stöttade utbyggnaden av laddstolpar, ungefär som när man gjorde det möjligt att dra av för datorer hemma i slutet av 90-talet, och svenskarna över en natt blev experter på internet, säger han. Men i väntan på det tror han att det finns mer handfasta sätt att komma runt kravet.

– Folk är alltid innovativa i församlingarna. Då gör man om p-platserna så att man har flera mindre. Det finns alltid någon kille i församlingen som har grävmaskin och som säger att ”det här fixar vi över en helg, grabbar”, säger Bosse ”Bildoktorn”.

Fler artiklar för dig