Nyheter

USA-kännaren: Vance är en populist, men inte en vulgärpopulist

Roland Poirier Martinsson om Republikanernas vicepresidentkandidat: Katoliken J D Vance 39 är övertygad katolik, men kristna väljare är inte hans målgrupp.

Trumps vicepresidentkandidat J D Vance är övertygad katolik, uppvuxen i misär – och har blivit film på Netflix. Den 39-årige Ohio-senatorn manar nu till kamp för amerikanska arbetares löner i stället för att skicka militärt bistånd till Ukraina. USA-kännaren Roland Poirier Martinsson tror inte att Trump har valt Vance som sin vice för att nå de kristna väljarna.

Natten till torsdagen talade den nyutnämnde vicepresidentkandidaten för första gången inför Republikanerna vid konventet i Milwaukee i USA. Han manade partiet och landet till samling bakom Donald Trump. På senare tid har han gjort sig känd som en av expresidentens främsta förespråkare och uppbackare i senaten.

J D Vance är relativt ny i storpolitiken – har bara varit senator i ett par år – och har svängt från att i förra presidentvalet ha kallat Trump för ”Amerikas Hitler” och ”idiot”. Rent sakpolitiskt anser flera bedömare att han står ännu mer till höger än Trump.

Författaren och debattören Roland Poirier Martinsson, som har bott nästan tio år i USA, är inte förvånad över utnämningen.

– Kanske har vi en president Vance inom fyra år. Trump är ingen ung man. Det är lite tronarvingekänsla över utnämningen, säger han.

Katolik för fem år sedan

Den republikanske vicepresidentkandidaten är troende katolik (precis som president Joe Biden). Han konverterade och döptes 2019. J D Vance är uppväxt med tron i protestantisk miljö, uppger han, men har aldrig tillhört något särskilt samfund.

Nu berättar han i intervjuer om den katolska socialläran som en viktig grund även för sina politiska åsikter. Liksom att han rent intellektuellt har attraherats av den katolska tron.

Senator Vance framställs ofta som en tydlig abortmotståndare i förhållande till Demokraterna, men har också blivit känd för att försöka driva en mjukare linje och hitta kompromisser i frågan.

Bland annat för att inte skrämma bort mittenväljare har Vance och Republikanerna på senare tid tagit avstånd från ett nationellt abortförbud, och ställt sig bakom abortpiller, något som har orsakat både beröm och kritik inom den så kallade prolife-rörelsen i USA.

Roland Poirier Martinsson, författare och debattör.

”Ingen vulgärpopulist”

Roland Poirier Martinsson beskriver J D Vance som ”politiskt vimsig” hittills – med både uttalanden där han, enligt kritikerna, vill montera ner den amerikanska demokratin, och yttranden där han tidigare har kritiserat det han menade var Trumps diktatoriska tendenser. Han uppfattar Vance som en ”populist”, men tror samtidigt att han blir ett bra val för Trump.

– Jag har inte uppfattat honom som en vulgärpopulist, utan som en man som talar så att folket känner igen sig.

– Om Donald Trump är vulgär, korkad och mest intresserad av sina egna framgångar, uppfattar jag J D Vance som en intelligent man som främst vill göra gott för sina väljare.

– Men fram tills nu har han varit en väldigt svårfångad, svårförstådd och egensinnig politiker.

Uppvuxen i misär

Vicepresidentkandidaten växte upp i Ohio i det så kallade rostbältet med stark arbetarkultur i norra USA. Hans mamma hade ett svårt heroinmissbruk och mycket av uppväxten präglades av misär. Han uppfostrades av sin mormor.

Detta och de sociala och socioekonomiska problemen i området har Vance beskrivit i sin bok Hillbilly Elegy (2016), som senare också har blivit en Netflixfilm.

Roland Poirier Martinsson tror att vi i Europa har två väldigt motsägelsefulla bilder av politikern Vance i dagsläget, och han drar på munnen åt spänningen dem emellan.

– Å ena sidan har vi först lärt känna den känsliga författaren som har fått goda recensioner på kultursidorna i Europa för sin bok. Han kommer från knappa förhållanden och är i mycket en ”self-made man”.

– Å andra sidan dyker nu den populistiske Trumppolitikern upp. Det kan få dem som skrev de goda recensionerna att bli vimsiga och gå in i väggen och liknande.

Skillnad mot Mike Pence

Donald Trump har länge haft de kristna väljarna som en viktig bas – även om expresidenten själv lever ett liv som på många punkter skiljer sig från merparten av de regelbundna kyrkobesökarna.

Tidigare var det Mike Pence som lockade många evangelikala väljare under sin tid som Trumps vicepresident. Nu är alltså J D Vance en tydlig kristen katolik vid presidentkandidatens sida. Men Roland Poirier Martinsson tror inte att Trump har valt Vance som sin vicekandidat med syfte att göra honom till ett kristet alibi i första hand.

Arbetarväljare viktigare än kristna

– De vita högerkristna väljarna har Trump redan vunnit och behöver inte oroa sig för i det här valet. Vance ska i stället locka de amerikanska arbetarna i vågmästardelstaterna uppe i norr, där han kommer ifrån, väljare som länge har röstat på Demokraterna, säger Roland Poirier Martinsson.

I sitt tal inför partikonventet i Milwaukee natten till torsdagen var det också just till den gruppen J D Vance vände sig.

Fler artiklar för dig