Nyheter

Evangelikaler pressar Biden att dra sig ur

Kritiken tilltar från de egna leden.

Trycket ökar nu på USA:s president Joe Biden att dra sig ur presidentvalskampanjen – även från evangelikaler och hans egna väljare.

Två tredjedelar av USA:s evangelikalt troende kristna anser att Joe Biden borde dra sig ur, enligt en ny opinionsundersökning från University of Chicago i samarbete med nyhetsbyrån AP. Bland amerikaner generellt är siffran 70 procent, men vad som är mer oroande för honom är kanske att en majoritet – 65 procent – av dem som är registrerade anhängare av hans eget parti, Demokraterna, tycker att det är dags att hitta en annan kandidat.

Misstro mot Bidens förmåga

Evangelikaler över lag är dessutom mer skeptiska än amerikanerna i allmänhet till den 81-årige Joe Bidens mentala förmåga att leda världens mäktigaste land. Nästan tre fjärdedelar av evangelikalerna är skeptiska till detta, mot 70 procent av amerikanerna i genomsnitt.

Protestanter bland den svarta befolkningen är den enda grupp där Joe Biden åtnjuter något större stöd, men även bland dem är det bara 45 procent som tycker att han ska vara kvar. Strax under hälften av dem tror att han kommer att vinna valet i november.

Många evangelikaler också kritiska mot Trump

Men en anmärkningsvärt hög andel evangelikaler tycker att Donald Trump också ska dra sig ur, noga räknat 46 procent av dem. Drygt en tredjedel av alla evangelikaler tycker dessutom att ingen av kandidaterna är särskilt ärlig av sig.

Visserligen är det fler som tror att Joe Biden är mer ärlig än huvudmotståndaren Donald Trump, men den senare anses mer kapabel att handskas med en krissituation, enligt undersökningen.

Kritiken mot Joe Biden har tilltagit efter dennes första tv-debatt mot Donald Trump nyligen, där han gav ett förvirrat och frånvarande intryck. Senast i raden att ansluta sig till kritikerna är förre presidenten Barack Obama, som Joe Biden var vicepresident för, och som sagt att denne borde ”allvarligt överväga” sin omvalskampanj.

Själv har Joe Biden, som är troende katolik, dock sagt att han bara kommer att dra sig ur om den Allsmäktige säger åt honom att göra det, eller – helt nyligen – om han drabbas av någon ”medicinsk åkomma”. Bara någon dag senare pausade Joe Biden sitt kampanjarbete efter att ha smittats av covid.

Fler artiklar för dig