Nyheter

”Min livserfarenhet gör att jag tror på Gud”

Luis de la Fuente hyllas för sitt sätt att föra Spanien till EM-guld - och för att han är öppen med sin kristna tro

Luis de la Fuente ledde Spanien till seger i fotbolls-EM. Men förbundskaptenen är inte enbart en skicklig fotbollstaktiker, utan har också en grundmurad tro på Gud.
– Min livserfarenhet gör att jag tror på Gud, säger han.

Det var på en presskonferens inför EM-finalen mot England som den spanske förbundskaptenen, som gjorde succé med sitt unga och offensiva spanska lag, fick en fråga från en journalist, skriver Evangelical Focus.

Reportern, som beskrev sig själv som ateist, undrade vilken roll Gud och kristen tro har när båda lagen gör nästan precis vad som helst för att vinna matchen. de la Fuente ryggade inte tillbaka utan tog frågan seriöst.

– Jag är varken vidskeplig eller skrockfull. Om jag ber i dag och i morgon så beror det på att jag har gjort det under mycket lång tid, svarade Luis de la Fuente och tycktes mena att Gud inte har några favoriter.

Den 63-årige förbundskaptenen utvecklade sitt svar genom att berätta om sitt förhållande till Gud:

– Jag har en tro på Gud, men jag är fri och jag kan välja vad jag gör. Både min livserfarenhet och mitt intellekt gör att jag tror på Gud, sa Luis de la Fuente.

– Gud ger mig trygghet och styrka, betonade de la Fuente och sa också att han ber varje dag.

Hyllas för ledarskap

Han hyllas av många för sitt fina ledarskap. Bland andra har flera katolska ärkebiskopar trätt fram och lovordat de la Fuente. En är ärkebiskopen i Sevilla, José Angel Saiz Meneses:

Ärkebiskopen påpekar att förbundskaptenen ”är en djupt troende man, som inte skäms för att öppet ge uttryck för sin tro och övertygelse”, skriver han på plattformen X.

José Angel Saiz Meneses säger vidare att de la Fuente ”vet hur man kommunicerar tro, ödmjukhet, laget framför jaget, betydelsen av att offra sig för andra, hårt arbete samt tillit”, rapporterar Catholic News Agency.

Vann två ligatitlar

Luis de la Fuente tog över som förbundskapten för spanska fotbollslandslaget efter VM i Qatar 2022. Han hade då varit förbundskapten för de spanska ungdomslandslagen och lett Spanien till OS-silver 2020.

Precis som flera andra förbundskaptener, däribland Englands Gareth Southgate, var de lade Fuente en duktig fotbollsspelare. Som vänsterback spelade han 254 matcher med bland annat Athletic Bilbao och Sevilla.

Under den tiden vann han två ligatitlar med Athletic Bilbao, inklusive en dubbel 1984 när klubben även vann spanska cupen. Under sin tränarkarriär har han bland annat tränat Athletic Bilbao och Alavés.

Spanien besegrade England med 2–1 i den spännande EM-finalen i Berlin efter ett sent avgörande mål av Mikel Oyarzabal.

Fler artiklar för dig