Nyheter

Legendariske prästen Abbé Pierre anklagas för sexuella övergrepp

Flera kvinnor träder fram i en ny utredning • Anklagelserna mot den framlidne nationalikonen som grundade Emmausrörelsen skakar om Frankrike

Den legendariske franske katolske prästen Abbé Pierre (1912–2007) anklagas nu för sexuella övergrepp av flera kvinnor, enligt en ny rapport. Det meddelar stiftelsen Fondation Abbé Pierre samt Emmausrörelsen, som han grundade 1949. Övergreppen ska ha pågått i 35 år.

Nyheten har slagit ned som en bomb i Frankrike, där Abbé Pierre är något av ett nationalhelgon, att han ska ha förgripit sig sexuellt på ”anställda, volontärer samt frivilligarbetare i några av våra medlemsorganisationer, eller unga kvinnor i Abbé Pierres personliga entourage”, som Fondation Abbé Pierre och Emmausrörelsen uttrycker det i ett gemensamt uttalande.

Abbe Pierre

En extern utredning som gjorts av organisationen Egaé, som arbetar mot våld, övergrepp och diskriminering, har talat med sju kvinnor – varav en ska ha varit minderårig vid den första händelsen – som vittnat om att de utsattes för sextrakasserier mellan 1970 och 2005. Efter det har ytterligare kvinnor trätt fram med liknande uppgifter.

Enligt Egaé är det rimligt att anta att det finns ännu fler som drabbats, även om det är omöjligt att uppskatta omfattningen.

Stöttar offren

Eftersom Abbé Pierre avled 2007 går det inte att höra hans version, men Fondation Abbé Pierre och Emmausrörelsen säger att de ställer sig på kvinnornas sida.

”Våra organisationer högaktar modet hos de personer som vittnat och som genom sina ord sett till att den här verkligheten kommit i dagen. Vi tror, vi vet att sådana här oacceptabla gärningar lämnar sina spår”, säger de i uttalandet.

Abbé Pierre, född Henri Marie Joseph Grouès i Lyon 1912, gick i kloster redan som 17-åring och prästvigdes 1938. Under andra världskriget blev han en framträdande profil inom den franska motståndsrörelsen; bland annat hjälpte han judar att fly till Schweiz – samt även de fria franska styrkornas ledares och sedermera presidenten Charles de Gaulles bror Jacques med hustru att fly samma väg.

Han greps av nazisterna två gånger men lyckades ta sig till Algeriet där han anslöt sig till de fria franska styrkorna och tjänstgjorde på ett slagskepp, och efter kriget fick han utmärkelserna Croix de Guerre 1939–1945 och Médaille de la Résistance, samt senare Hederslegionen.

Redan en sådan karriär räcker för att bli mer eller mindre helgonförklarad i efterkrigstidens Frankrike, där motståndsrörelsen är en aldrig sinande källa till hagiografier. Men som om inte detta skulle räcka inledde han en politisk karriär efter kriget och valdes in i Nationalförsamlingen, men drog sig sedan tillbaka för att i stället hjälpa hemlösa, ett arbete som så småningom ledde till att han bildade Emmausrörelsen.

Abbe Pierre Jacques Chirac

Han fortsatte att väcka mycket stor uppmärksamhet med olika välgörenhets- och rättviseprojekt hemma i Frankrike, och reste dessutom världen runt som freds- och välgörenhetsambassadör. Bland annat engagerade han sig mot apartheidregimen i Sydafrika och belägringen av Sarajevo – samt mot Vatikanens och påven Johannes Paulus II:s dyra rese- och levnadsvanor.

Efterlyser fler drabbade

De båda organisationerna uppmanar nu andra kvinnor som kan ha utsatts för övergrepp av Abbé Pierre att träda fram, och samtidigt tar man starkt avstånd från handlingarna.

Även Katolska kyrkan i Frankrike skriver på X att det är nödvändigt att arbeta för att sanningen ska komma fram, hur goda insatser Abbé Pierre än gjorde i övrigt.

Fler artiklar för dig