Nyheter

Intern kritik mot Piensoho som ledare inför valet i Equmeniakyrkan

Debatt i samfundet inför kyrkoledarvalet i augusti • 50-tal medlemmar kritiserar Equmeniakyrkans styrelse

Niklas Piensoho har frågats ut vid Equmeniakyrkans Hönökonferens på Västkusten mitt i sommaren. Samtidigt riktar ett 50-tal medlemmar från flera församlingar kritik mot samfundets styrelse, och vill inte att Piensoho väljs till biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan, i augusti.

Det är i samfundstidningen Sändaren som styrelseförslaget ifrågasätts, att välja Niklas Piensoho ihop med föreslagna blivande kyrkoledaren Karin Wiborn. ”Ja till Wiborn, nej till Piensoho”, skriver debattörerna.

Majoriteten av undertecknarna kommer från olika församlingar i Jönköping och Göteborg samt enstaka från Stockholm, Lidköping, Karlstad och Linköping.

Porträtt.

– Jag känner att den ledarstil och den teologiska mylla som Niklas Piensoho har funnits i de senaste 18 åren inte harmonierar med den syn som jag har, säger Lars-Bertil Florén i Immanuelskyrkan i Jönköping, en av undertecknarna, till Dagen.

Stadgebrott att dela ledarskapet?

Bakgrunden är att också Marie Demker och Erik Amnå, båda professorer i statsvetenskap och medlemmar i Equmeniakyrkan, i en debattartikel i Sändaren har riktat kritik mot kyrkostyrelsens förslag och ifrågasatt om det ens är i överensstämmelse med stadgarna när Piensoho och Wiborn nu talar om ett ”delat ledarskap”.

– Niklas Piensoho verkar ha gjort en resa på teologins område både i fråga om dopsyn och hbtq-frågan som jag tycker är positiv. Men ändå är det något som skaver, säger Lars-Bertil Florén, som har varit pastor och bibellärare i Equmeniakyrkan i många år.

Kritikerna vänder sig också mot den anonyma kandidaturen under lång tid och att det har saknats offentliga utfrågningar av Piensoho i kyrkostyrelsens regi eftersom förslaget till biträdande kyrkoledare blev offentligt först en bit in i juni.

Andra stödjer förslagen

Flera församlingar har samtidigt nominerat Niklas Piensoho i kyrkoledarvalet. Ett 90-tal pastorer har tidigare lyft fram hans namn. Och även i insändardebatten finns nu de som ger kyrkostyrelsen i Equmeniakyrkan beröm för processen, och gillar förslagen.

Kyrkostyrelsen å sin sida har försvarat sig och menar att de inte alls har ändrat några spelregler när de föreslagit Karin Wiborn till kyrkoledare och Niklas Piensoho till biträdande, och att de olika rollerna alltid har utövat ett ”gemensamt ledarskap” i samfundet.

Frågades ut på Hönökonferensen

I en välfylld hall vid Hönökonferensen på Västkusten i förra veckan frågades Niklas Piensoho ut och berättade bland annat att hans kärlek till Jesus, tacksamhet, tillit och tilltro, bara har förstärkts med åren. Något som möttes med applåder.

– Jag önskar att alla människor skulle få uppleva det här. Det är en av de mänskliga rättigheterna att alla människor ska få ha rätt att få höra om Jesus, så att de kan förstå och få chans att fatta beslut om att ta emot honom, sa Piensoho bland annat.

Det slutliga kyrkoledarvalet i Equmeniakyrkan sker vid den nationella konferensen i Göteborg 14–18 augusti. Karin Wiborn är i dag biträdande kyrkoledare i samfundet. Niklas Piensoho arbetar som pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm, en del av Pingst.

Fler artiklar för dig