Nyheter

Stockholms län bjuder in till digital kyrkoutställning

Vill att fler ska lära sig om kyrkans historia

Med sin nya digitala utställning Medeltida kyrkor vill Stockholms läns museum att fler ska utforska de nästan 1000 år gamla kyrkobyggnaderna.
– De har haft en symbolisk och viktig betydelse, säger museichef Eva Skyllberg till Sveriges radio.

I Stockholms län finns över 90 kyrkor som är nästan 1 000 år gamla och fortfarande används. Genom den digitala utställningen Medeltida kyrkor vill Stockholms läns museum locka fler till att utforska dem och deras historia. Utställningen tillhandahåller en karta över de gamla kyrkobyggnaderna så att framtida besökare kan hitta sin nästa utflyktsdestination, tillsammans med information om bland annat kyrkornas konstruktion under olika århundraden och hur katolicismen påverkade deras utformning.

– Det är en speciell känsla att träda in i en medeltida kyrka, säger museichef Eva Skyllberg till Sveriges radio.

Eva Skyllberg berättar i samma intervju att man med utställningen vill bidra med historia och kontext till de 92 medeltida kyrkorna och kyrkoruinerna som finns runt om i länet.

– Man får en förståelse för landskapet, naturen och allt som finns runt omkring oss. Har man kunskap om det så sätter man också ett stort värde på det som omger oss, säger hon.

Munsö kyrka.

Berättar om Sveriges kristnande

Utställningens startpunkt utgår från 1000-talet då vikingatiden tar slut, medeltiden tar vid och Sverige blir kristet. När kyrkorna byggdes var de ofta de första stenbyggnaderna i byarna och hade därför fler användningsområden än religiöst utövande, exempelvis i försvarssyfte. Munsö kyrka på Ekerö är en sådan byggnad som nu ägs av Svenska kyrkan och används till bland annat gudstjänster än i dag. Därtill berättas det även om det ceremoniella rummet och om bildkonsten i kyrkan.

Krucifix i Roslags-Bro kyrka.

Symboliskt viktiga

Enligt Eva Skyllberg finns det ganska få andra byggnader än kyrkor bevarade från medeltiden i Sverige. Att kyrkorna finns kvar beror på att de faktiskt fortsatt att användas.

– Man har varit väldigt rädd om dem, de har haft en symbolisk och viktig betydelse. Man har ju sedan vidareutvecklat kyrkorna, det är inte som att de är exakt likadana som när de byggdes. Man märker att de har levt genom århundraden med ombyggnader och tillbyggnader – så man kan vandra genom historien i de här miljöerna, säger hon till Sveriges radio.

---

Fakta: Utställningen Medeltida kyrkor

  • I Stockholms län finns 92 medeltida kyrkor och ruiner som är nästan 1 000 år gamla.
  • Genom länkar och bilder går den virtuella besökaren igenom kyrkans historia och får läsa om Sveriges kristnande, byarnas relation till kyrkan, det ceremoniella rummet, bildkonsten i kyrkorna, kyrkomålaren Albertus Pictor och en karta över alla kyrkor som går att besöka.
  • Den digitala utställningen går att hitta på Stockholms läns museums hemsida.

---

Fler artiklar för dig