Nyheter

Splittringen i anglikanska kyrkan djupnar

Utbrytarprovins nu under bildande

Det blev med knapp majoritet ett ja till ett förslag om att tillåta välsignelseakter över samkönade par inom Church of England, samt dessutom en process mot att låta präster gifta sig borgerligt med någon av samma kön. De omkring 2 000 motståndarna mot detta gör nu därför verklighet av att bilda en ”parallell provins” som kan komma att splittra kyrkan helt.

”Vi känner inte att det finns möjlighet för oss att kunna blomstra inom Church of England som den är konstituerad för närvarande.” Det skriver nätverket The Alliance i ett uttalande efter att kyrkans Allmänna synod antagit förslaget om att tillåta välsignelseakter över samkönade par vid separata gudstjänster, inte bara i samband med ordinarie gudstjänster, som är fallet nu. Sådant skulle enligt The Alliance vara mer eller mindre samma sak som vigsel av homosexuella, och det innebär ett avsteg från kyrkans lära, anser de omkring 2 000 kyrkliga ledarna inom Church of England som The Alliance säger sig representera.

Knapp majoritet tyder på stora motsättningar

När Church of Englands högsta beslutande organ, den Allmänna synoden, dessutom beslutade att inleda en process mot att låta homosexuella präster gifta sig borgerligt utan disciplinära åtgärder, har The Alliance nu beslutat att göra verklighet av sitt hot eller löfte, beroende på hur man ser det, att bilda en ”parallell provins” inom Church of England. Denna skulle i praktiken utgöra en alternativ kyrka för dem som delar The Alliances uppfattningar, och därmed i praktiken kunna splittra Church of England helt, något som även delegater vid synoden varnade för.

Detta blir än mer tydligt med tanke på att förslaget bara fick stöd av 56 procent av biskoparna, 52 procent av prästerna, och 51 procent av lekmannarepresentanterna vid den Allmänna synoden – ett tecken på hur splittrad Church of England är i frågan. The Alliance säger visserligen att man inte ämnar lämna Church of England eller den Anglikanska gemenskapen, men även om bara en del av dem som röstade emot eller avstod kommer att delta i den nya provinsen, kommer det alltså att finnas en stark kraft inom Church of England som drar i en annan riktning än kyrkans officiella, och det återstår att se hur långt en sådan dragkamp kan gå.

Öppnar för förhandlingar

The Alliance har dock sträckt ut en olivkvist till Church of Englands ledning. Eftersom något slutgiltigt beslut inte väntas förrän nästa gång den Allmänna synoden sammanträder, i februari, erbjuder man sig att förhandla med kyrkoledningen under mellantiden för att se om det går att få till stånd en uppgörelse som möjliggör fortsatt samarbete. Samtidigt påbörjar emellertid The Alliance bildandet av en parallell provins och uppmanar de församlingar och kyrkoledare som delar deras åsikter att ansluta sig till denna redan nu.

Fler artiklar för dig