Nyheter

Corey, 50, sköts ihjäl vid attentatet mot Trump: Beskrivs som hängiven kristen

Skyddade döttrarna med sin kropp • Pingstpastorn i grannstaden var bekant med mannen. Berättar för Dagen: ”Vi är alla väldigt ledsna när det gäller tillståndet i vår politik och kring vår kultur i USA.”

Den 50-årige man som sköts till döds i samband med mordförsöket på expresidenten Donald Trump var en hängiven kristen och regelbunden kyrkobesökare på söndagarna. Dagen har pratat med en pingstförsamling i Butler där flera av medlemmarna kände mannen.

Corey Comperatore från Butler i Pennsylvania, USA, besökte Trumps politiska möte inför presidentvalskampanjen ihop med sin familj när skotten mot Trump och honom själv brann av. Corey Comperatore hade två döttrar.

”Corey kastade sig själv över sin familj för att skydda dem. Corey var den bästa av oss. Må hans minne bli till välsignelse”, berättade guvernören Josh Shapiro vid en presskonferens, där han också förklarade att Corey Comperatore hade bakgrund som brandman i frivilligkåren, uppger Christian Post.

”Corey gick till kyrkan varje söndag. Han älskade sin församling. Och allra mest. Corey älskade sin familj”, sa Shapiro.

Skyddade familjen

I sociala medier skrev en av döttrarna efteråt: ”Han skyddade min kropp från kulan som kom mot oss. Han älskade oss tillräckligt för att ta en verklig kula för oss.”

Hustrun Helen Comperatore uttryckte också sin sorg: ”Det mina älskade flickor fick bevittna är oförlåtligt”, skriver hon i sociala medier, enligt Christian Post.

Vänner till den dödade

Jeff Leake är pastor i pingstförsamlingen Allison Park Church i Pittsburgh, som samlar cirka 2 000 gudstjänstbesökare, sedan 30 år tillbaka. Församlingen har också en gemenskap och kyrka i Butler, fyra–fem mil bort, där attentatet skedde.

I talarstolen.

– Vi har människor i församlingen som är vänner med mannen som blev skjuten och dödad. Han gick inte till vår kyrka, men flera kände honom och arbetade tillsammans med honom, berättar Jeff Leake för Dagen.

Han känner inte till att några av församlingens medlemmar skulle ha varit med på det stora Trumpmötet, men säger samtidigt att det inte är omöjligt.

– Vi är alla väldigt ledsna när det gäller tillståndet i vår politik och kring vår kultur i USA. Vi ber att Gud ska bringa helande till det som som ser ut att vara en trasighet.

Bön i kyrkorna

Under helgens gudstjänster bad församlingen för tillståndet i landet, och han vet att många andra kyrkor bad för alla som varit involverade i händelserna, men att man samtidigt inte gjort några särskilda extra saker.

– Förmodligen hade reaktionerna blivit annorlunda om kulan hade tagit expresident Trumps liv. Men nu verkar det som att efter några timmar återvände alla mer eller mindre till det normala, och Republikanerna samlas till sitt konvent och så vidare.

Jeff Leake har tidigare haft kontakt med pingströrelsen i Sverige om att plantera 30 nya församlingar, och har besökt flera församlingar. Nu ser han som sitt uppdrag att vara en ambassadör för Guds rike i USA, mer än att ha olika politiska åsikter.

Han säger att många kyrkor kommer att samlas inför presidentvalet framåt hösten och fundera över hur de kan respondera, oberoende av vad som nu har hänt.

Biskopar fördömer våld

Många har de senaste dagarna uppmanat till bön för det spända läget i USA. Även de katolska biskoparna i landet fördömer nu mordförsöket på expresidenten, liksom allt politiskt våld. De uppmanar, ihop med påven i Vatikanen, alla kristna att be för fred.

Fler artiklar för dig