Nyheter

Mission i Jönköping både hyllas och får kritik – ”Sverige behöver detta”

Ska lägga 600 000 biblar i brevlådor i sommar • ”Jag tror att Sverige behöver det här” • Pågående brevlådesatsningen får både kritik och hyllningar.

Nästan 900 ungdomar från Tyskland och Schweiz tillbringar några veckor var i sommar med att dela ut biblar i södra Sverige. Omkring 600 000 biblar ska placeras i brevlådorna hemma hos invånarna – något som både mötts av uppskattning och kritik. Ungdomarna själva är dock segervissa.

JÖNKÖPING. – Jag tycker att det är väldigt, väldigt viktigt att människor verkligen får lära känna Jesus, att få en relation med Jesus, att varje människa kan få lära känna Jesus för egen del, både här i Sverige och Europa och i hela världen, säger Katharina Jung från Arosa i östra Schweiz.

Hon ger ett lite blygt och reserverat intryck till en början, men skiner verkligen upp när Dagen frågar henne om varför det känns viktigt för just henne att åka minibuss ända till Sverige för att gå runt i bostadsområdena i Jönköping-Huskvarna i ur och skur och stoppa biblar i främmande människors brevlådor tillsammans med sin man Fabio.

– Jag tror att Sverige behöver det här, säger maken Fabio Jung.

Resan är ett mål i sig

– Vi har sett flera församlingshus som står tomma, det är bara äldre medlemmar kvar, det saknas unga människor, förklarar han.

– Det handlar inte bara om arbetet med att sprida Bibeln, utan också hela vittnesbördet som ligger bakom det, säger en annan medlem i gruppen, Maxim Neufeld, som rest i elva timmar från hemstaden Minden i Nordrhein-Westfalen, och som ett tidigare år ägnade 26 timmar för att ta sig till Umeå i samma ärende. De långa resorna är en del av poängen, menar han.

– Att vi spenderar så många timmar och kör runt så många kilometer för att sprida Bibeln – jag tror att den kombinationen gör det hela till något speciellt för människorna här, säger Maxim Neufeld.

Roul Åkesson får hjälp av Maxim Neufeld från Tyskland med att lägga biblar i en dragkärra som man ska gå runt i bostadsområdena med.

Tror på något nytt

Fabio Jung känner att Gud verkligen har lagt på hans hjärta att sprida evangeliet, men en annan del av hans motivation är hans förväntan på vad Gud ska göra genom kampanjen i Sverige.

– I Bibeln står det också att den som sår sparsamt ska få skörda sparsamt, och den som sår rikligt ska få skörda rikligt. Vi tror att Gud har förberett något mycket speciellt. Att nya församlingar ska uppstå här, nya människor ska komma till tro. Det är vi övertygade om!

Det går alltså inte att ta miste på entusiasmen och innerligheten hos det 30-tal ungdomar och unga vuxna som samlats till morgonandakt inför dagens arbete med att fortsätta att dela ut biblar i hela Jönköpings län. När Dagen hälsar på är det visserligen så att säga skiftbyte och flera har hunnit åka hem, men nästa vecka kommer ett nytt gäng om runt 90 personer.

Totalt är det nästan 900 personer som kommer från Tyskland och Schweiz denna sommar för att dela ut omkring 600 000 biblar i Jönköpings och Kronobergs län. Bakgrunden är delvis att skapa uppmärksamhet för den stora tältmöteskampanj som flera av de stora frikyrkorna i Jönköping-Huskvarna ska hålla tillsammans nästa månad, med talare som Sebastian Stakset och Carl-Gustav Severin.

Maxim Neufeld, Tyskland, Katharina och Fabio Jung, Schweiz, Lukas Schilin, Tyskland, samt Roul Åkesson gör sig beredda för att dela ut biblar i Jönköpingsområdet.

Har delat ut 6 miljoner biblar

En annan del av bakgrunden stavas Roul och Birgit Åkesson, som i decennier arbetat oförtröttligt med att sprida biblar i Sverige och Europa, och som inte har några tankar på att lägga av trots uppnådd pensionsålder.

– 2025 delar vi ut biblar i Göteborg och Västergötland. 2026 blir det Stockholmsområdet, då blir det en miljon biblar. Då är det också 500-årsjubiléet av Nya testamentet på svenska, säger Roul Åkesson.

Roul Åkesson.

Hur många biblar har du egentligen delat ut under åren?

– Mja, det är nog en 6–7 miljoner biblar i alla fall.

Du har inga planer på att sluta?

– Jag hoppas i alla fall till sjuttioårsdagen att jag har tagit hela Sverige, säger Roul Åkesson med ett skratt.

Negativa reaktioner i polariserat Jönköping

Roul Åkesson har många vittnesbörd om hur människor blivit frälsta och döpta och startat Alphagrupper efter bibelutdelningarna – också bland ungdomarna själva som deltagit i dem. Men det finns också motstånd, för Jönköping må kallas “Smålands Jerusalem”, men har i själva verket i alla tider varit mycket starkt polariserat i religiösa frågor.

Efter att till exempel P4 Jönköping i saklig och neutral ton berättat om bibelutdelningen och intervjuat Roul Åkesson, tvingades kanalen låsa sitt kommentarsfält på Facebook efter en flod av ursinniga kommentarer om “sopor i brevlådan”, “något att elda med i kaminen”, eller att det borde vara förbjudet att tvinga på andra människor sin tro.

Eskil Furemark, Lönsboda, samt Fabio och Katharina Jung, Schweiz, dubbelkollar kartan för att se var man ska dela ut biblar just idag.

– Vi har upplevt att människor kastat bort biblarna som de har fått. Men vi har också upplevt att barn har ryckt dem ur händerna på oss. Vi upplever båda sakerna här, berättar Fabio Jung.

– Fienden har alltid något emot när det görs något för Gud, det dröjer inte länge så är fienden där. Men vi upplever väldigt starkt – och det har verkligen berört mig – att människor har hjälpt oss till exempel med att komma in i husen.

[Mission] handlar inte alls längre om Brasilien eller Paraguay. Det handlar i själva verket om Europa.

—  Maxim Neufeld
Fabio Jung från Schweiz (t v) delar ut biblar i svenska brevlådor med hjälp av Eskil Furemark från Lönsboda.

Saknas två miljoner kronor

När Dagen följer med ut på bibelutdelning i ett flerbostadsområde i västra Jönköping blir det tydligt hur svårt det sistnämnda kan vara, att komma in trappuppgångarna där det är låst.

Daniel, som bor i ett av de låsta lägenhetshusen och som står ute på parkeringen och mekar med sin bil, tillfrågas om inte han kan släppa in dem. Men han säger blankt nej.

– Jag har ingen speciell åsikt om budskapet. Men jag vet ju inte vilka de är. Vi har fått information av fastighetsägaren att vara vaksamma, förklarar Daniel, som varken vill vara med på bild eller säga sitt efternamn, till Dagen.

Bibelutdelningarna har också ett pris rent ekonomiskt. Ungdomarna bekostar resorna själva, men trots det ligger projektet cirka två miljoner kronor back, en summa som man måste få in innan första september.

Hur ska ni lösa det?

– Genom bön och fasta. Vi har bön- och fastekedjor. Man kan inte göra sådant här utan bön och fasta, säger Roul Åkesson.

Maxim Neufeld, Tyskland, en av de nästan 900 tyska och schweiziska ungdomar och unga vuxna som delar ut biblar i södra Sverige i sommar.

Att Sverige liksom både Tyskland och andra länder i vårt närområde är missionsländer i dag är både makarna Jung och Maxim Neufeld övertygade om.

– Tyskland har alltid räknats till det kristna västerlandet, men även i Tyskland finns det väldigt, väldigt mycket nöd och fattigdom, andlig fattigdom menar jag. [Mission] handlar inte alls längre om Brasilien eller Paraguay. Det handlar i själva verket om Europa, säger Maxim Neufeld.

Fler artiklar för dig