Nyheter

Nicky Gumbel får utmärkelse av kung Charles

Alphautvecklaren delar sin glädje på sociala medier

Nicky Gumbel, känd som ledare för Alpha och före detta präst i Holy Trinity Brompton (HTB) i London, blev i december tilldelad utmärkelsen kommendör av brittiska imperieorden (CBE) på Windsor slott av kung Charles III. Nu delar han sin glädje över äran på Instagram.

– Enormt tacksam till kungen för hans uppmuntrande ord och CBE-utmärkelsen ”för tjänster till kyrkan av England”, skriver den engelsk-anglikanska prästen och Alphautvecklaren Nicky Gumbel i ett inlägg på Instagram.

På Instagram delar prästen Nicky Gumbel med sig av lyckan över att ha tilldeIats utmärkelsen Kommendör av brittiska imperieorden (CBE) på Windsor slott av kung Charles III.

Gjorde Alpha populärt

Alphas historia sträcker sig tillbaka till 1970-talet, då den grundades i samma kyrka som Nicky Gumbel tidigare var präst i, Holy Trinity Brompton i London, vilket är den största anglikanska kyrkan i England. Från början erbjöd Alpha ett (jämfört med den följande expanderingen) fåtal föreläsningar för nyblivna troende. När Nicky Gumbel tog över på 1990-talet förändrade han upplägget till en grundkurs i den kristna tron. Kursen blev mycket populär och utökade i både antal kurser och deltagare. I inlägget berättar Nicky Gumbel att han tar emot priset å Holy Trinity Churchs vägnar och tackar även kungen för hans många besök över åren.

Själva utmärkelsen CBE, kommendör av brittiska imperieorden på svenska, tilldelas av kungen på rekommendation av Englands premiärminister. De som får utmärkelsen är olika personer som gjort ”betydande insatser i det offentliga” och ”hängett sig till att tjäna och hjälpa Storbritannien”. CBE är den högsta ranken av utmärkelserna i dess kategori.

Prästen Nicky Gumbel tillsammans med bland annat sin fru Pippa efter tilldelningen av utmärkelsen.

---

Fakta: Nicky Gumbel

  • Född Nicholas Glyn Paul Gumbel år 1955 i London.
  • Konvertit till kristen tro på 1970-talet och började därefter regelbundet besöka Holy Trinity Brompton. Ungefär ett årtionde senare vigdes han till präst i Engelska kyrkan.
  • Är mest känd för att ha tagit över Alphakursen på 1990-talet och utvecklat den – många kallar honom för grundaren, även om den inte riktigt stämmer per definition.
  • Lämnade sitt prästämbete i Holy Trinity Brompton efter 46 års engagemang år 2022.

---

Fler artiklar för dig