Nyheter

Sommarfestivalen på Löttorp är i gång

Programansvarige Stefan Almqvist: Vill nå ut så att människor som jag, som aldrig hade hört talas om Jesus och kristen tro när jag kom hit, ska få chansen

Sommarfestivalen på Löttorp på Öland är i gång. Förra året gjordes en nystart och på den vägen fortsätter det också i år.
– Drygt ett hundra personer kommer att medverka med allt från sång och musik, kristen undervisning och annat praktiskt som gör att vi kan genomföra festivalen, berättar programansvarige Stefan Almqvist.

Under många år var Löttorps camping synonymt med bröderna Samuelson. Sedan flera år har de dragit sig tillbaka och campingen drivs inte längre i kristen regi.

Men på ett område bredvid campingen hålls ändå traditionen vid liv. Förra året blev en nystart med Sommarfestivalen som i år pågår i drygt två veckor.

– Förra sommaren invigde vi ett stort festivaltält som vi fått till skänks av missionsorganisationen Noas ark. Tältet rymmer fem hundra personer och om vi öppnar upp på sidorna får sju hundra personer plats.

Det berättar Stefan Almqvist som samordnar allt det som händer under Sommarfestivalen som drivs av Elcastiftelsen. Och det är mycket att hålla reda på för att allt ska klaffa.

– Vi har ett fullspäckat program med bibelstudier på morgnarna, ungdomsfestival, verksamhet för barn och förstås ett stort sång- och musikutbud med till exempel allsångskvällar och konserter, berättar han för Dagen.

Bland de många artister och musiker som kommer att vara med finns Mikael Järlestrand, Gladys del Pilar, Simon Möller, Frank och Simon Ådahl, Isak och Hedvig Rizell samt Mia Sjöö.

– Vår målsättning är att det ska locka både unga, medelålders och äldre människor. Vi satsar mycket på gemenskap och att mötas under lättsamma former.

Sommarkväll i tältet

Även Peo Thyrén, som slog igenom med Noice på 1980-talet, kommer att medverka. Senare blev han kristen och bildade bandet BIG tillsammans med Jens Lundvik och just Stefan Almqvist.

– BIG betyder Brothers in God och tillsammans med husbandet och pastorn Niclas Ljung kommer vi bland annat att vara med på Sommarkväll i tältet som är en återkommande och uppskattad programpunkt.

Hur blev du själv engagerad på Löttorp?

– Jag kom hit första gången med min mamma och pappa när jag var tolv år. Det var i slutet av 1970-talet. Jag gick på ungdomsmöten och blev kristen.

– När jag senare själv bildade familj blev det naturligt att åka till Löttorp och vi har varit här i stort sett varje år sedan dess. Jag är evigt tacksam till Löttorp, berättar Stefan Almqvist.

Ett grönområde med en massa människor och ett festivaltält.

Nu är han 57 år och alltså den som håller ihop trådarna på Sommarfestivalen. Många frivilliga ställer upp och gör detta evenemang möjligt att genomföra.

Blöt festivalstart

Festivalen inleddes programenligt i fredags kväll med Sommarkväll i tältet. Men under lördagen öste regnet ned, vilket gjorde att de tvingades ställa in Minns du sången-samlingen på kvällen.

– Det var skyfall och stormvindar. Jag har aldrig upplevt något liknande under alla de somrar jag varit på Löttorp, berättar Stefan Almqvist för Dagen på söndagen.

– Men nu ser det mycket bättre ut. Solen lyser och vi ber om att slippa mer regn. Vi hoppas att många vill komma och dela glädjen med oss, säger han och låter optimistisk.

Vad är huvudsyftet med Sommarfestivalen?

– Vi gör allt detta för att nå ut med evangelium så att människor som jag, som aldrig hade hört talas om Jesus och kristen tro när jag kom hit, ska få chansen.

– Vi vill också att de som redan har en kristen tro ska kunna komma hit och få en nystart om de behöver. Och andra kanske vill bygga vidare och ta nya steg i tron.

Sommarfestivalen på Löttorp pågår mellan den 12 och 27 juli.

Fler artiklar för dig