Nyheter

Trump efter attentatsförsöket: ”Gud allena förhindrade det otänkbara”

USA:s tidigare president tackar för tankar och böner efter attentatsförsöket • President Biden lämnade kyrkan minuter efter beskedet om skotten mot den tidigare presidenten: ”Jag ber för honom”

Många bad till Gud för USA:s tidigare president Donald Trump efter att han utsatts för ett mordförsök under ett valmöte i natt svensk tid. Själv skriver han i ett uttalande att det var ”Gud allena som förhindrade otänkbara”.

Dramatiska scener utspelade sig i Butler utanför Pittsburgh där Donald Trump höll ett av sina valmöten inför presidentvalet i november. Plötsligt hördes flera skott, samtidigt som Trump tog sig för örat och föll ihop.

Det visade sig att den förre presidenten träffats i ena örat. Han fördes till sjukhus men har enligt rapporterna klarat sig bra. Nu strömmar starka reaktioner in som fördömer händelsen och önskar Trump ett snabbt tillfrisknande.

”Sverige står bakom USA och önskar Donald Trump snabb återhämtning”, skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson på X.

Och den nyvalde brittiske premiärministern Keir Starmer skriver på X att han är ”förfärad över de chockerade scenerna”, medan Ungerns premiärminister Viktor Orbán skriver att han tänker på och ber för Donald Trump, rapporterar TT.

Och många amerikanska politiker från både Republikanerna och Demokraterna uttrycker sympati för Donald Trump.

Senator Marco Rubio, som pekas ut som en av huvudkandidaterna till att bli vicepresident om Donald Trump vinner presidentvalet, skriver på X att ”Gud skyddade president Trump”.

Lika långt går inte senator Ted Cruz som i ett inlägg på X beskriver Trump som ”enastående” och avslutar med orden ”Gud välsigne president Trump”, rapporterar Voice of America.

”Jag tackar Gud att förre presidenten Trump är välbehållen”, sa representanthusets förra talman Nancy Pelosi som tillhör Demokraterna, i ett uttalande. ”Medan vi får veta fler detaljer om denna avskyvärda attack, så låt oss be att alla som var närvarande på kampanjmötet är oskadda”, sa hon vidare.

Biden ber

Vid tidpunkten när Donald Trump blev skjuten deltog president Joe Biden i en mässa i sin katolska församling St Edmunds i Delaware. Fox News rapporterar att presidenten sågs lämna kyrkan bara minuter efter beskedet. Han var omgiven av säkerhetspersonal från Secret Service.

Kort därefter uttalade sig Biden och han var tydlig med att ”alla måste fördöma” det våldsamma angreppet på Trump. Biden sa också att han var ”tacksam att höra att Trump är i säkerhet och mår bra”. President sa också att han ber för Trump:

– Jag ber för honom och hans familj och för alla dem som var med vid kampanjmötet. Jill och jag är tacksamma till Secret Service för att de satte Trump i säkerhet, sa Joe Biden och visade sin avsky för att vissa människor tar till våld:

– Vi kan inte tillåta att sådant sker. Det får inte vara på det här sättet. Vi kan inte tolerera detta, sa USA:s president enligt BBC.

Minst två döda

Enligt Vita huset pratade Joe Biden med Donald Trump i telefon efter att Trump fått lämna sjukhuset.

Minst två personer är döda efter händelsen, en av dem är den misstänkte skytten och den andra en åskådare i publiken. Ytterligare två personer skadades allvarligt i skottlossningen. FBI bekräftar att dådet utreds som ett mordförsök på Donald Trump – men något tydligt motiv finns inte än.

Tackar för böner

På söndagseftermiddagen svensk tid publicerade Donald Trump själv ett uttalande i sociala medier, där han riktar ett tack till alla som tänkt på och bett för honom.

”Det var Gud allena som förhindrade det otänkbara”, skriver han.

Trump uppmanar också amerikanerna att stå enade och att inte ”tillåta ondskan att segra”.


Fler artiklar för dig