Nyheter

”Guds trupp” kan skriva fotbollshistoria

I kväll spelar England EM-final mot Spanien • ”Religiös renässans”, skriver Telegraph om det stora antalet bekännande kristna i den engelska truppen

Fler spelare i den engelska EM-truppen i fotboll är bekännande kristna än någonsin tidigare. I kväll kan God squad, som de kallas, bli Europamästare.
– Det är en enorm skillnad jämfört med bara för fem år sedan, säger Graham Daniels på Christians in Sport.

Glöm Moore, Charlton och Hurst som var hjältar när England vann VM-guld 1966. Nu handlar det i stället om Saka, Guehi, Eze och Toney när England möter Spanien i EM-finalen i Berlin.

Känns namnen igen? Alla fyra är stjärnor i Premier League och har bidragit till den engelska framgången i EM-turneringen som spelas i Tyskland.

Bukayo Saka är nog den mest kände i gänget. Han är en av de bärande spelarna i förbundskaptenen Gareth Southgates lagbygge och var med för tre år sedan när Italien vann EM-finalen mot England.

Blott 22 år ung är Saka redan en spelare som hela tiden presterar på hög nivå. Både i klubblaget Arsenal och i engelska landslaget.

På sitt Instagramkonto, där han har 6,4 miljoner följare, proklamerar Bukayo Saka stolt att han är ”Guds barn”. Den vänsterfotade yttern är väldigt öppen med sin tro på Gud, rapporterar Telegraph.

– För mig är det mycket viktigt att vara nära Gud hela tiden. Det ger mig självförtroende att veta att Guds plan är perfekt, så att jag känner att Gud är med mig, har han sagt i tidigare intervjuer.

En välläst bibel

Saka växte upp i ett kristet hem Ealing i västra London. Ända tills familjen flyttade till en annan del av London för att komma närmare Arsenals träningsanläggning tillhörde de en pingstförsamling.

Den vällästa bibel som han fick i gåva av sin pappa, är en av de saker han inte kan leva utan. Saka läser Bibeln varje kväll innan han ska sova, och han försöker att memorera olika bibelord.

Marc Guehi är inte lika rutinerad som Saka, utan debuterar i ett mästerskap. Mittbacken har fått mycket beröm för sina insatser under EM-slutspelet, och ger även han äran till Gud.

– Jag har växt upp med att älska Gud, och när jag får möjlighet går jag till kyrkan med min familj. Min kristna tro är definitivt en viktig del av mitt liv, sa Guehi i en intervju 2021.

– Min tro är en del av allt jag gör och som fotbollsspelare försöker jag vara en förebild. Jag vill ära Gud genom mitt liv och mitt sätt att vara.

Gör korstecknet

Återstår två spelare i det som alltså kallas God squad, alltså Guds trupp. Den ena heter Eberechi Eze, är mittfältare och lagkamrat med Guehi i Crystal Palace. Den andra är Brentfords centertank Ivan Toney.

Båda spelarna har agerat inhoppare i EM-slutspelet, och har gjort det med den äran.

Eberechi Eze har berättat att den kristna tron är ”mycket viktig” och att han ”tackar Gud varje dag”. Eze gör korstecknet på fotbollsplanen, och kommer också han från en kristen familj.

– Jag har växt upp med att regelbundet gå till kyrkan. I kyrkan kan jag samla mig och det hjälper mig att sätta saker och ting i sitt rätta perspektiv, har Eze förklarat i intervjuer.

Inte heller Ivan Toney hymlar om vad Gud betyder på och utanför fotbollsplanen. Toney har berättat att han ber innan varje match och han har en tatuering på ryggen som handlar om de tio budorden.

Religiös renässans

Telegraph liknar det som skett med allt fler bekännande kristna fotbollsspelare vid en ”religiös renässans”. Matt Baker, direktor för Sports Chaplaincy England, håller med:

– Inom den engelska fotbollen finns det i dag betydligt fler spelare med en tro jämfört med tidigare. Jag och andra kaplaner märker detta tydligt, säger Matt Baker.

Och Graham Daniels, som själv spelat proffsfotboll och sedan många år arbetar för Christians in Sport, gör samma iakttagelse.

– Skillnaden är enorm. Det har hänt mycket under de senaste 25 åren, men det har tagit ordentlig fart de senaste fem åren, menar Graham Daniels.

Kunde varit fler

Tillsammans bildar Saka, Guehi, Eze och Toney en stark kristen fyrklöver, men det kristna inslaget i Englands EM-trupp kunde varit ännu större.

Under EM-turneringen 2021 ingick Raheem Sterling, då i Manchester City och numera i Chelsea, och Marcus Rashford, Manchester United, i truppen.

Både Sterling och Rashford är uttalat kristna och har vittnat om sin tro på Gud i många intervjuer. När Southgate tog ut truppen till EM i Tyskland fick de inte plats, men snart är de kanske med igen.

Fler artiklar för dig