Nyheter

Anders Walls musikstiftelse missnöjd med kyrkans krav – lämnar

Stiftelsen med finansmannen i spetsen ser ingen enad väg framåt, församlingen tycker de varit generösa

Efter två år av stridigheter kommer Giresta kyrkas musikstiftelse inte tillbaka till Lagunda församling. Oenigheter har lett till att avtalet inte förnyas, vilket sätter stopp för ett samarbete som pågått sedan 1989.

I över 30 år har det genomförts konserter i landsortskyrkan nära Örsundsbro, tack vare Giresta kyrkas musikstiftelse. Men efter två år av stridigheter mellan kyrkorådet i Lagunda församling och musikstiftelsen, verkar samarbetet dock ha nått sin ände. Något nytt avtal parterna sinsemellan har inte gått igenom.

Det främsta hindret för försoning har varit hur de ökade uppvärmningskostnaderna hanterats. Musikstiftelsen anser exempelvis att kyrkan bör vara uppvärmd för att skydda de instrument som bevaras där. Peter Friis Johansson, pianist och stiftelsens musikchef, menar att församlingen inte varit medgörlig för att hitta en väg framåt.

– Någon lösning har därefter inte gått att nå, trots att vi gjort tydligt att stiftelsen självklart vill vara med och betala. Men först måste vi få se ett beslutsunderlag där elkostnaderna framgår, så att vi kan komma överens om ett nytt löpande avtal. Ett sådant underlag har inte presenterats, säger Peter Friis Johansson till Upsala Nya Tidning.

Enligt Peter Friis Johansson råder dessutom en brist på förståelse för verksamheten. Från Giresta musikstiftelse ställer man sig också frågande till kyrkorådets agerande när man ser till samarbetets långa historia. På 1980-talet räddades nämligen Giresta kyrka från rivning av finansmannen Anders Wall, i dag ledamot i stiftelsens styrelse, som personligen och via sina stiftelser bekostade restaureringen och försåg kyrkan med musikinstrument. Via stiftelsen har Anders Wall också årligen delat ut musikstipendium via stiftelsen, för 28 miljoner kronor.

Finansmannen Anders Wall

Församlingen ser ett generöst agerande

Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församling, har en annan syn på det stundande uppbrottet. Enligt henne har församlingen erbjudit ett generöst, nästintill orimligt bra, avtal.

Att avtalet mellan parterna behövde uppdateras ser Carin Åblad Lundström som fullt rimligt, då kostnaderna för församlingen ökat efter att ytterligare nio församlingar ingått i Lagunda församling. Hon beklagar att musikstiftelsen säger nej till det avtal de föreslagit.

Huruvida ett användbart beslutsunderlag lagts fram råder det delade meningar om mellan församlingen och stiftelsen. Gällande uppvärmandet av kyrkorummen är det dessutom en klimatfråga för församlingen.

– Tänk om vi skulle värma upp alla våra tolv kyrkor året runt, hur klokt vore det ur klimatsynpunkt? Vi talar om otäta, medeltida kyrkor, säger Carin Åblad Lundström till UNT.

En sista konsert

Stiftelsens sista konsert går av stapeln den 10 juli med trion Swedish swing society. Några dagar därefter har det tidigare avtalet upphört. Från kyrkans håll har man därefter erbjudit stiftelsen att framöver hyra kyrkan, dock utan något samarbetsavtal.

– Det skulle ske på församlingens villkor till en hyreskostnad vi inte kan påverka. Det är vi inte intresserade av, säger Peter Friis Johansson.

Fler artiklar för dig