Nyheter

Sparkade överläkaren har fått nytt jobb

”Väldigt taggad”, säger Karin Pettersson som tidigare i år fick sparken bland annat för att inte ha redovisat bisysslor i Immanuelskyrkan i Stockholms vårdbolag

Den sparkade förlossningsläkaren Karin Pettersson har fått nytt jobb.
– Jag är väldigt glad och taggad på att börja jobba hos andra arbetsgivare, säger hon till Dagens Nyheter.

I mars fick Karin Pettersson sparken från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm under uppmärksammade former, som Dagen tidigare skrivit.

Sjukhuset hävdar att hon varit ”grovt illojal” mot sin arbetsgivare, bland annat genom att inte öppet redovisa sina bisysslor i Immanuelskyrkan Stockholms vårdbolag Vård AB. Men Karin Pettersson har hela tiden sagt att inget av detta stämmer.

– Jag har aldrig haft för avsikt att dölja någonting. Om det kan få så allvarliga följder så bör man öka kunskapen om regelverket, sa hon i en intervju med DN i maj.

Karin Petterssons önskan har varit att hon skulle fortsätta arbeta på Karolinska universitetssjukhuset. Hon har varit chef över förlossningsavdelningen på Karolinska i Huddinge i drygt 20 år.

Men så blir det inte eftersom hon har fått nytt jobb. Till hösten kommer hon att dela sin arbetstid mellan BB på S:t Görans sjukhus och BB Stockholm som förlossningsöverläkare, rapporterar DN.

De inledande förhandlingarna mellan facket och sjukhuset har avslutats. Enligt Karin Petterson går ärendet vidare till Sveriges kommuner och regioner, och sedan till Arbetsdomstolen. Den processen kan komma att ta upp till ett år.

Stöd från församling

Karin Pettersson kommer från en frikyrkofamilj i Jönköping. Och i den kris som uppkommit är Immanuelskyrkan i Stockholm, där hon är medlem, ett stort stöd.

– Jag vet att det är många som ber för mig, har hon sagt tidigare i en intervju.

Fler artiklar för dig