Nyheter

Markus Torgeby: ”Tänker ibland att jag hade dött”

Löparen och författaren om att inte göra det lätt för sig

Markus Torgeby var bara femton år när han insåg att han skulle dö. Efter en livskris i tjugoårsåldern flyttade han bort från Öckerö och ut i skogen, helt ensam. Sedan dess har han bland annat skrivit böcker och medverkat i SVT:s ”Husdrömmar”. Och på tisdagen var han tillbaka i sina barndomstrakter för att prata om att byta livsstil på Hönökonferensen.

Det är återigen fullsatt i Hönö Missionskyrkas sal på tisdagen, Hönökonferensens fjärde dag. Faktum är att det är så fullt att folk får sitta på kyrksalens golv när dagens talare Markus Torgeby går upp på scen och slår sig ned mellan samtalsledarna Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrka, och Emil Johansson, allmänläkare och medlem i samma församling. Denna gång tituleras samtalet ”Att byta livsstil” i konferensens program. Markus Torgeby var nämligen löparlöftet som gjorde en totalomställning när han flyttade ut i Jämtlands skogar och levde av naturen i flera år. Därtill har han skrivit flertalet böcker på ämnet, medverkat i SVT:s ”Husdrömmar” och är även en av pratarna i årets ”Sommar i P1″.

Sommar i P1
Markus Torgeby, sommarvärd 2024
P1 Sveriges Radio

– Jag var så stressad att jag inte kunde ta några beslut. Det var bara för mycket. Jag tränade för hårt, sov för lite och hade ett ansvar över min sjuka mamma som jag bara inte klarade av. Jag tänker ibland att jag hade dött om jag inte hade gjort som jag gjorde. Det var en livsstilsförändring som slog till, berättar Markus Torgeby om krisen som ledde till hans skogsreträtt.

”Magkänslan och Anden är kusiner”

Pastor Anders Marklund är märkbart tagen av berättelsen när han ber Markus Torgeby att förklara hur hans pannben är funtat som klarar av att bo i skogen i fyra år utan förnödenheter. Svaret kommer fort – det var ju för att han ville och inte blev tvingad. Markus Torgeby menar att det finns ett otroligt driv i att göra det man vill. Med alla valmöjligheter som presenteras för människor i dag så behöver man ta ett steg tillbaka och fundera kring vad man verkligen vill, säger han.

Målet med att leva är att bli den människa som man är menad att vara.

—  Markus Torgeby

– Om jag inte gör det är det ju någon annan som till slut kommer styra och ställa åt mig. Och så kan man ju inte ha det, målet med att leva är att bli den människa som man är menad att vara. Ibland tänker jag att magkänslan och den helige Anden är kusiner och därför har jag alltid litat på den.

Markus Torgeby är helt klart kritisk mot dagens alla enkla lösningar. Som liknelse berättar han om kaminen i hans hus som han måste gå upp och tända varje morgon, i stället för att ha ett hus som kräver bergvärme, trots att det är enklare. För det finns en inställning att allt ska vara så smidigt, tycker han. Detta ställer han sig mycket frågande inför.

– Vad är det för liv? Ska man inte behöva göra saker och ting? När smakar lingon som bäst? Jo, när man varit ute och plockat dem själv. Jag kan väl gå och köpa – men jag vill ju inte. Hur mycket fyller vi inte med att köpa saker? Om man tror på någonting som är större borde man också våga ta ett steg tillbaka.

Tron är ett val

Markus Torgeby var rädd när han först flyttade ut i skogen. Främst för mörkret. Men han kom över det. Emil Johansson undrar om han är rädd för någonting i dag. På det svarar Markus Torgeby att han tänker att livet är som havet – det går inte att kontrollera, man får bara hitta ett bra förhållningssätt till det. Samma sak gäller döden.

– Det var så sorgligt när min mamma blev sjuk och jag förstod att hon skulle dö. Nästa tanke blir ju: Det kommer du också. Att komma till den insikten när man är femton är ungt. Nu är jag glad att jag fattade det så tidigt.

För Markus Torgeby är tron på Gud ett val, ett arv och en trygghet. Han menar att människor i dag fastnar för mycket vid det som är mätbart och kan förklaras, men att han tror på någonting utanför det. Därför har det landat för honom att han är kristen.

Många fastnar vid frukterna och tänker inte på trädet. På källan.

—  Markus Torgeby

– När jag ber aftonbön för mina barn så tänker jag på hur min mamma gjorde det för mig, och hur mina morföräldrar gjorde det med henne. Mitt liv är inte bara mitt – det är de som gått före och de som går efter och så är tron också, säger han.

”Tänk på trädet, inte på frukten”

– Jag försöker tänka: Vad blir frukten av mitt liv? Men i dag känns det som att många fastnar vid frukterna och inte tänker på trädet, så att säga. På källan. Det kan jag tycka är konstigt, säger Markus Torgeby.


Markus Torgeby pratar om att byta livsstil på Hönökonferensen.

Markus Torgeby drar en parallell till en enslinje i en hamn. En enslinje används som navigationsverktyg för båtar när de ska in till land där det är grunt. Två röda lampor sitter på två olika punkter i olika höjd, och när man kommer in i rätt kurs så sammanflyter lamporna i synfältet så att de ser ut som endast ett ljus. Så menar Markus Torgeby att man kan se frukterna av sitt liv och därmed kunna sia om sin framtid.

– Om jag går tillbaka 30 år i mitt liv och sedan drar en linje därifrån till nu så ser jag vilken väg jag är på. Då kan jag också se vart jag kommer landa. Om man tar miljöfrågan som exempel så ser man vad som kommer hända om vi fortsätter som vi gör.


---

Fakta: Markus Torgeby

  • 48 år från Öckerö, numera bosatt i Järpen i Jämtland.
  • Författare till böckerna Löparens hjärta, Sova ute: Om att finna sitt lugn i naturen och En plats på jorden; Om att bygga en stuga och skapa ett liv, den senare tillsammans med sin fru Frida Torgeby.
  • Medverkade i förra årets upplaga av SVT:s ”Husdrömmar” och är en av talarna i ”Sommar i P1″. Programmet släpps den 1 augusti.

---

Fler artiklar för dig