Nyheter

Amerikansk tidskrift uppmärksammar Lewi Pethrus: ”Formade svensk politik”

I en stort uppslagen artikel i Christianity Today porträtteras den svenska pingströrelsens grundare för amerikanska läsare

Lewi Pethrus var med om att forma det svenska samhället, konstaterar tidskriften Christianity Today, som i en lång artikel presenterar pingstprofilen för sina amerikanska läsare.

Under rubriken ”Pingstvännen som formade svensk politik” porträtterar tidskriften den svenska pingströrelsens grundare i en stort uppslagen artikel.

Till större delen består texten av en intervju med Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, som berättar om alltifrån Lewi Pethrus uppfattning att första världskriget uppstod på grund av samhällets hedonism och gudlöshet, till hur de senaste årens stora immigration till Sverige påverkat landets pingströrelse.

Halldorf beskriver Lewi Pethrus som en karismatisk personlighet som grundade ett flertal institutioner: bibelskolor, konferenser, tidningen Dagen, Ibra radio – bland en hel del annat.

Vid andra världskrigets utbrott såg Lewi Pethrus, säger Halldorf till Christianity Today, att sekulariseringen medförde ”ödesdigra och pågående konsekvenser för samhället”: krig, auktoritär politik och bristande religionsfrihet.

– Det fick honom att arbeta för att politiskt reformera det svenska samhället. Han var kanske den förste pingstledaren i världen som självmedvetet gick in i partipolitik på den nationella nivån.

Joel Halldorf

Pingstvänner i regeringen

Pethrus partipolitiska engagemang bestod alltså i att han 1964 grundade Kristdemokraterna, ett parti som 27 år efter sitt bildande tog sig in i riksdagen. Joel Halldorf framhåller i Christianity Today att KD, trots att det ”har kristna rötter och många av dess företrädare tillhör olika kyrkor”, numera har ”en mer sekulär och högerorienterad profil”.

– Dessutom tror jag att det aldrig förr har funnits så många pingstvänner i Sveriges regering som det gör i dag, säger han.

Christianity Today, som grundades av den världsberömde amerikanske evangelisten Billy Graham, frågar om Lewi Pethrus kan ses som en svensk motsvarighet till Graham. Joel Halldorf svarar att Pethrus delade många av Grahams visioner, men att den svenska offentligheten inte hade något utrymme ”för en pingstpastor, eller ens en evangelikal pastor” i en position som motsvarade den position som Graham hade i amerikanskt samhällsliv.

Antisemitiska anklagelser

Intervjun med Halldorf berör också de anklagelser om antisemitism som under sommaren har blossat upp i svensk press. Forskarna Markus Lundström och Tomas Poletti Lundström har i en kulturartikel i Aftonbladet angett bland annat att Lewi Pethrus under en predikan 1933 omnämnde ”judarnas förmåga att komma till makten” som en förklaring till de antisemitiska förföljelser som vid det laget hade börjat växa fram i Nazityskland.

De svenska pingstvännerna var förvisso bekymrade över nazismens tilltagande framgångar, men icke desto mindre ”sipprade idéer med anknytning till denna rörelse in i väckelsen”, menar Halldorf.

– Pethrus var till exempel intresserad av judarnas öde och såg den tilltagande migrationen till Palestina som en uppfyllelse av bibliska profetior. Han uppfattade följaktligen förföljelsen som en del av Guds plan, eftersom den förmerade denna migration – och han antydde till och med att förföljelserna var en följd av det judiska folkets synder, säger Joel Halldorf till Christianity Today, och menar att detta visar att ”antisemitism kan vara en integrerad del av kristen sionism”.

Fler artiklar för dig