Nyheter

Hanna Möllås: ”Jag är anti-Jona”

Psykoterapeuten och sexologen om psykisk hälsa

Vad är psykisk hälsa? Borde man vara glad hela tiden? Och hur hanterar man sin skam? Detta var några av frågorna som diskuterades av Hanna Möllås, barnmorska, sexolog och psykoterapeut, på Hönökonferensen.

På måndagen är kyrksalen full när klockan närmar sig två och Hanna Möllås, sexolog och psykoterapeut, greppar mikrofonen för att diskutera psykisk hälsa. Samtalet leds av Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrka, och Emil Johansson, allmänläkare och medlem i samma församling. Emil Johansson står för den första frågan: Vad är psykisk hälsa?

– Jag tycker det är jättesvårt eftersom vi delar in det i psykisk hälsa – vad är då psykiskt? Freud var ju neurolog i grunden och trodde att själen var en kroppsdel som man kunde dissekera och förstå. Men jag tycker det är synd att vi i dag delat upp det i fysisk, psykisk och till och med existentiell hälsa. Och så ska vi definiera alla de här begreppen i stället för att kanske bara prata om hälsa och låta alla delar av det mänskliga livet vara inkluderade i det, svarar Hanna Möllås.

Livet ska inte alltid vara perfekt

Hon säger fortsättningsvis att diskursen borde anamma en bredare syn på vad mående är. Hon menar att det är lätt att fastna i funderingar över orsaken till sitt mående och söka förklaringar i exempelvis sin livsstil. Det är inte bara dåligt, säger hon, men man måste kunna acceptera att det inte alltid finns en lösning. Att vi ofta lever i ett högt tempo som inte är lämpat för oss är en vanlig orsak till att vi kan känna att någonting är fel på oss.

– Det ska vara ups and downs. Det finns en mening med att allt inte bara är glatt och roligt hela tiden. Men samtidigt utgår jag från att Guds plan för mitt liv är att göra det som är roligt. Jag är anti-Jona – jag tänker att det måste finnas glädje i det vi gör, säger Hanna Möllås.

Jag utgår från att Guds plan för mitt liv är att göra det som är roligt.

—  Hanna Möllås

“Varit arg på Gud”

Hanna Möllås menar att psykisk ohälsa kan vara priset vi betalar för den liberalism som etablerats i väst. Med fler valmöjligheter kommer också ångest och krav på att ta ansvar för alla val, säger hon. Därför tycker hon att det är viktigt att blicka inåt och lyssna på sin kropp – om någonting i ens livssituation inte känns bra så kanske det inte är själva måendet som är grundproblemet. Därtill anser hon att man i samhället har skalat bort den andliga aspekten av livet, alltså relationen till Gud. Det kan leda till ännu mer ensamhet, när man inte har någon att ropa till, säger Hanna Möllås, som själv lever med smärtproblematik.

– Min smärtsjukdom tvingar mig att söka mig till Gud. Ibland har jag varit så arg på honom så jag vet inte vad. Vi är jätteosams ibland. Jag tror att det är den relationen vi måste ha med Gud. De dagar då jag inte klarar av att gå upp ur sängen så är det fantastiskt att veta att jag tror på en Gud som har haft samma smärta, som har lidit samma kval.

Behöver jobba mer med skam

Hanna Möllås berättar även om den negativa relationen som många människor har till sin skam och sina misslyckanden. Hon anser att skammen inte jobbas med tillräckligt. Som exempel tar hon upp lärjungen Judas, som hon menar är den som gett henne flest lärdomar.

– Jag tror inte man kan vara en bra sexolog om man inte bryr sig om att förstå det misslyckade. Jag har en favoritlärjunge och det är Judas. Det är för att han har lärt mig mer om människan än någon av de andra lärjungarna, om bedrägeriet som bor i oss och som vi måste hantera. Han har blivit symbolen för den som är totalt misslyckad och kan få oss att tänka på hur vi pratar om den som gjort fel. Vi behöver möta människor som känner att de har gjort bort sig så mycket att de inte har rätt att ta till sig Guds kärlek. För att bli hel måste man våga möta den delen av sig själv. I de här misslyckandena finns ju en möjlighet till mognad, att låta de svårigheterna utvecklas till någonting bra. Det är det som är läkandet och helandet, säger hon.

Hanna Möllås, psykoterapeut och sexolog, pratar om psykisk hälsa på Hönökonferensen.

Hur kombinerar du din kristna tro med ditt jobb som psykoterapeut och sexolog?

– Jag brukar tänka att som psykoterapeut är mitt mål att minska lidandet, som sexolog att hjälpa människor njuta och som kristen att människor ska få lära känna Jesus. Det låter kanske pretentiöst men det är det jag bryr mig om. När jag jobbar som psykoterapeut så är jag inte en kristen psykoterapeut, utan jag är en psykoterapeut som är kristen. Men för mig knyter de an väldigt väl eftersom det handlar om att hjälpa människor att hitta det som de behöver för att må bra.

Tycker du att kyrkan behöver ta sexualitet och terapi i beaktning i sitt arbete?

– Ja, absolut. Däremot behöver man nog vara lite försiktig för terapi ska inte handla om terapeutens agenda, utan det måste handla om hur personen mår och vad den behöver. Ibland i kristen terapi kan det handla mer om att personen borde leva på ett visst sätt, så där behöver man nog vara lite försiktig.

I misslyckanden finns en möjlighet till mognad, att låta svårigheterna utvecklas till någonting bra.

—  Hanna Möllås

Hur kan kyrkan göra det då?

– Jag tror att kyrkan behöver kunna prata bra om relationer och hur vi respekterar varandra, hur vi tar hand om varandra. Jag tror att det viktiga för att människor ska må bra sexuellt är att hitta respekten för sig själv och för andra. Och det är ju bibliskt egentligen. För mig handlar det mer om principerna som man ska följa av respekt, snarare än vissa regler som kan förekomma i kristna sammanhang.

Tror du att kyrkan hade kunnat kliva in mer när det kommer till exempelvis problemet med suicid?

– Jag tycker kyrkan har ett tungt ansvar. Det finns en bild av att suicid är den värsta synden och då blir det även skambelagt att må dåligt. Psykisk sjukdom har varit någonting som är svårt att förstå i de sammanhangen. Så kyrkan behöver ju anamma detta på ett helt annat sätt, att lyfta det riktigt mörka lidandet. Att alla som jobbar i kyrkan blir utbildade i Suicide zero och lär sig vilka frågor kan man ställa till någon som mår dåligt, till exempel. Det arbetet sker ju inte bara i kyrkobyggnaden, utan det tar jag också med mig utanför, för där jag är, är kyrkan kan man säga.

---

Fakta: Hanna Möllås

  • 50 år och bosatt i Huskvarna.
  • Är legitimerad barnmorska, psykoterapeut och psykolog.
  • Hon är även författare till böckerna Saul i terapi: Ett misslyckat uppdrag och Med hela ditt liv: sexualitet i Bibeln och i kyrkan, tillsammans med Leif Carlson som hon också driver även Lustpodden med.

---

Fler artiklar för dig