Nyheter

Gårdsförsäljning av alkohol om ett år – på prov

Ministern: ”En lagom svensk reform”

Från första juni nästa år ska tillverkare av alkohol få sälja sina produkter direkt till konsumenterna under strängt reglerade former – under en försöksperiod om sex år. Det blir regeringens slutliga förslag efter 17 år av diskussioner kring den så kallade gårdsförsäljningen.
– En typisk bra lagom svensk reform, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Dagen, men kritikerna låter sig inte nöja med det.

Det är ett tämligen kringskuret förslag som regeringen nu presenterar om att låta tillverkare av alkoholhaltiga drycker också sälja dessa direkt till privatpersoner utan att gå via Systembolaget, något som i dag inte är tillåtet.

Sådan försäljning ska enligt förslaget tillåtas mellan 2025 och 2031 och därefter får man se. Det finns strikta villkor kring hur omfattande försäljningen får vara, och den får bara ske i samband med ett ”kunskapshöjande besöksarrangemang”, som regeringen uttrycker det – man måste med andra ord göra ett guidat studiebesök på anläggningen, och inte bara gå dit för att handla.

”Hängslen och livrem”

Dessutom vill regeringen gardera sig mot att stora internationella alkoholföretag startar filialer i Sverige och säljer direkt till privatpersoner samt kallar detta ”gårdsförsäljning”. Det har varit en vanlig farhåga när saken diskuterats, men i förslaget som nu lämnats finns bland annat skrivningar om att det till exempel inte får handla om licenstillverkning.

De svaga blir lidande.

—  Semias Schenberg

”Hängslen och livrem” kallar socialminister Jakob Forssmed (KD) detta, men inget av det övertygar kritikerna. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO redogör i en egen utredning för varför förslaget skulle innebära systemmonopolets död, och liknande kritik kommer från de organisationer som arbetar bland alkoholister.

– Ingen av oss som jobbar med det här tror att det kommer att stanna vid studiebesöken. Vi tror inte att EU kommer att godkänna det här i det långa loppet, och då kommer monopolet att falla, säger till exempel Semias Schenberg, verksamhetsledare på LP-verksamheten, pingströrelsens arbete bland missbrukare.

– Då ökar tillgängligheten och då följer ökat drickande.

Halvbild på Nyhemsområdet 2023.

”Väldiga krafter”

I dag har Sverige ett undantag i EU som säger att Systembolaget får fortsätta att ha monopol på försäljning av alkohol i oöppnade förpackningar direkt till konsument. Men flera debattörer, som den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, har redan uttryckt att man vill avskaffa systemmonopolet, och Semias Schenberg menar att även den internationella alkoholindustrin trycker på för att få bort det.

Låter inte det lite väl konspiratoriskt?

– Jo, det kan man väl tänka, men det är vad vi tänker och känner. Det finns väldiga krafter nationellt och internationellt, det handlar mycket om pengar, och då är det de svaga som blir lidande, säger Semias Schenberg.

Ministern: Alkoholmonopolet ska behållas

– Så ser ju inte jag det, och inte regeringen heller, svarar socialminister Jakob Forssmed.

– Regeringens uppfattning är att alkoholmonopolet ska behållas. Det här är en begränsad reform och den syftar inte till att monopolet ska monteras ned. Tvärtom vill vi värna det.

Men om till exempel EU-kommissionen säger att detta strider mot Sveriges undantag, och att systemmonopolet därför måste avskaffas?

– Vi kommer inte att avveckla detaljhandelsmonopolet.

Kan du garantera det?

– Vi kommer inte att avveckla detaljhandelsmonopolet.

Men om det skulle ske mot regeringens vilja, om EU skulle få för sig detta?

– Jag vet inte vilket scenario som skulle kunna innebära detta. Vår bedömning och vår rättsanalys ser inte den konsekvensen. Vi har ju utrett detta med tre statliga utredningar, det är få frågor som är så väl utredda.

I förslaget räknar regeringen med att gårdsförsäljningen skulle leda till en ökad alkoholkonsumtion om tio milliliter per person och år 2030. Är det inte ganska naivt?

– Det är den bästa bedömningen som har gjorts. Sedan finns det skäl att följa reformens effekt, säger Jakob Forssmed.

Både EU och Lagrådet ska nu säga sitt om förslaget. Därefter ska riksdagen behandla det och fatta beslut, och om förslaget går igenom blir gårdsförsäljning tillåten från 1 juni 2025.

Fler artiklar för dig