Nyheter

Kristen man i Pakistan dömd till döden för att ha hädat islam

”Vi är förtvivlade, men vi har tro en tro på att Herren kommer att hitta ett sätt att ge min bror sin frihet tillbaka”

En kristen man har dömts till döden för ett påstått inlägg på Tiktok som hädar islam. Men enligt mannens försvarsadvokat finns inga bevis för att han gjort detta, och mannen nekar till anklagelserna.
– Domen har tillkommit efter påtryckning från islamistiska extremistgrupper för att komma åt den kristna minoriteten, säger Akmal Bhatti från människorättsgruppen Minorities Alliance Pakistan.

Den 27-årige Ehsaan Masih greps den 19 augusti förra året för att ha delat en video på Tiktok. Den påstås ha utlöst kravaller i staden Jaranwala då en muslimsk mobb attackerade ett 20-tal kyrkor och hus där kristna bor. Det var rykten om en koranbränning som satte känslorna i svall.

En antiterroristdomstol har nu dömt Ehsaan Masih till döden för att ha delat detta inlägg. Domstolen anser att inlägget hädar islams profet Muhammed och Koranen. Men hans försvarsadvokat Khurram Shahzad Maan anser att domen är orättvis och själv förnekar Ehsaan Masih att han har lagt ut inlägget på Tiktok.

– Trots att det inte finns några direkta bevis mot honom förlitade sig domstolen på åklagarsidans vittnen och dömde honom till döden. Det är ett grovt rättsövergrepp, säger försvarsadvokaten till Christian Daily International Morning Star News.

Bland kristna pakistanier har dödsdomen skapat oro och upprördhet. Kyrkans tidning rapporterar att flera hundra muslimer arresterades efter kravallerna, men än har ingen dömts. Ehsaan Masih är den förste som straffas och att straffa en kristen när det var kristna som angreps i Jaranwala är häpnadsväckande, anser de.

Ehsaan Masihs familj, som är med i en presbyteriansk församling, reagerar starkt efter dödsdomen. Hans äldre bror Yousaf Masih är förtvivlad över den hårda domen, men väljer att inte uttrycka avsky mot hur domstolen och myndigheterna i Pakistan agerat, utan lyfter fram vad familjens kristna tro betyder i en svår situation:

– Vi är förtvivlade, men vi har tro en tro på att Herren kommer att hitta ett sätt att ge min bror sin frihet tillbaka. Vi ser fram emot att den skickliga försvarsadvokaten ska överklaga domen i Högsta domstolen i Lahore, säger Yousaf Masih.

Domstolen har misslyckats

Akmal Bhatti från människorättsgruppen Minorities Alliance Pakistan beskriver domen som ”ihålig”. Han menar att domstolen misslyckats med att hitta bevis för att Ehsaan Masih verkligen gjort sig skyldig till det han dömts för. Och han är starkt kritisk till domstolens hantering av ärendet.

– Det är ett faktum att han varken har sagt eller skrivit någonting som hädar islams profet, eller gjort sig skyldig till någon form av terrorism vilket han anklagas för. Att döma honom till döden under dessa premisser är helt orimligt.

– Domen har tillkommit efter påtryckning från islamistiska extremistgrupper för att framför allt komma åt den kristna minoriteten i Pakistan, säger Akmal Bhatti enligt Christian Daily International Morning Star News.

Den kristna människorättsorganisationen Open Doors rankar Pakistan på sjunde plats bland de 100 länder i världen där de är allra svårast att leva öppet som kristen.


Fler artiklar för dig