Nyheter

Hönökonferensen har dragit igång: ”Besökarna blir fler och fler”

”Vi får be folk att knö ihop sig”

I lördags drog Hönökonferensen officiellt i gång med möten, bibelstudier, predikan, ungdomsaktiviteter och gästtalare. I sommar är temat “Vi ber” och detta år vittnar flera eldsjälar om att konferensen dessutom ökat i popularitet.

Sedan 1945 har Hönökonferensen anordnats årligen av Hönö Missionskyrka, på senare år med pastor Anders Marklund i spetsen. I lördags var det dags för konferensens uppstart igen, med ett stort team som jobbar för att allt ska gå enligt plan. Karin Johansson är ordförande i konferensledningen och hon berättar om samarbetet med ett stort leende på läpparna.

– Det känns fantastiskt. Det är så mycket innan, hur kommer det gå? Men nu ser man att alla bitar hör ihop, säger hon.

Det är superviktigt, att det är en stor mötesplats.

—  Anders Marklund

Martin Gustafsson är också med i konferensledningen och ansvarar bland annat för praktiska ting som toaletter, att läsa vatten- och elmätare och parkering. Han flikar in när Karin engagerat pratar om det teamwork som lagts ner på tillställningen.

– Ingen bestämmer mer än någon annan. Men man jobbar långa dagar, speciellt veckan innan det drar i gång. Den här veckan är jag mer ansiktet utåt, säger han.

Både Karin Johansson och Martin Gustafsson har varit med i evenemangets planeringar och förberedelser. Nu vittnar de om att intresset för konferensen verkar ha ökat i år.

– Det är redan fullt på kvällsmötena, det var vi vana vid i tältlokalen vi hade tidigare, men i år var det fullt redan på söndagskvällen. Men det har gått bra hittills, berättar Martin Gustafsson.

Karin Johansson och Martin Gustafsson, medlemmar i styrelsen för Hönökonferensen.

Vad det bästa med konferensen är är svårt för Karin Johansson att ge ett specifikt svar på.

– Ett moment är inte roligast. Det bästa är att se den röda tråden genom konferensen och hur Gud verkar i allting. Att se att människor blir berörda, säger hon.

Ger ungdomar en plats

Ytterligare en eldsjäl är Andreas Osberg, samordnare för den grupp som anordnar aktiviteter för ungdomarna på konferensen, Hönö ung crew.

– Syftet är att ge ungdomar en plats här mer än bara mötena. Det är många som kommer med sina föräldrar och inte har några kompisar här och vissa ungdomar kommer själva med bara tält, så vi har skapat en yta där de kan umgås.

Andreas Osberg, samordnare för Hönö ung crew på Hönökonferensen.

Andreas Osberg är inne på sitt tredje år som samordnare på konferensen och han har också sett en ökning av besökare, även bland ungdomar.

– Det har väl alltid funnits ett intresse för det, men vi har legat lite dumt till och har väl inte heller haft tur med vädret. Men nu när vi har bättre läge så blir det mer naturligt för ungdomarna att komma till oss. Så jag har sett mer folk nu jämfört med tidigare år, säger han.

”Blir fullt fort”

Frontfiguren för Hönökonferensen, Anders Marklund som är pastor i Hönö Missionskyrka, berättade förra veckan för Dagen om sina förväntningar inför konferensen. Nu bekräftar han att uppstarten och de första dagarna blivit som han hade hoppats.

– Det finns alltid grejer som man måste korrigera eller ändra men i stort har allt gått enligt plan. Jätteskönt!

Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrka.

Angående besöksantalet håller han med om att det blivit ännu svårare att hitta platser till alla, då besökarna blir fler och fler.

– Det funkar men vi märker att det blir fullt fort i år. Redan igår fick vi be folk att knö ihop sig och det var bara på måndagskvällen. Det kanske är lite tidigare än vad det varit innan.

Det är dock ingenting som verkar sätta käppar i hjulen för Anders Marklunds förhoppningar inför resten av konferensen.

– Jag har jättestora förväntningar. Det är viktigt den här veckan att människor får träffas, alltså det sociala mötet. Folk som inte setts på ett år och så möts de här på Hönökonferensen. Det är superviktigt, att det är en stor mötesplats, förklarar han.


Fler artiklar för dig