Nyheter

Gud gav honom kraft att komma tillbaka

Hot och hat kunde knäckt Bukayo Saka - I dag spelar han semifinal med England

Efter straffmissen i EM-finalen mot Italien 2021 fick han utstå hot och hat. Men i straffavgörandet mot Schweiz i det pågående EM-slutspelet tog han revansch.
– Jag tror på Gud, säger en lättad Bukayo Saka som blev matchvinnare för England.

För tre år sedan var Englands fotbollsherrar nära att vinna sin första titel sedan VM-guldet 1966. Men i den avgörande straffläggningen mot Italien på Wembley i London svek nerverna hos tre straffskyttar.

Jadon Sancho, Marcus Rashford och Bukayo Saka missade var sin straff, vilket innebar att Italien kammade hem EM-guldet. För detta blev de hånade på sociala medier.

Inte minst Bukayo Saka, som då var bara 19 år och yngst i Englands EM-trupp, fick efteråt en stor del av skulden. Hot och hat riktades mot honom, vilket bland annat hade att göra med hans hudfärg.

Själv tog Saka mycket illa vid sig av sin straffmiss och kände att han hade svikit hela England. Englands fotbollsförbund försvarade honom och den pingstförsamling där han växte upp bad för honom.

För mig är det jätteviktigt att Gud ständigt är närvarande.

Därför var det många som undrade hur Saka skulle klara den mentala påfrestningen när han stegade fram för att lägga Englands tredje straff i EM-kvartsfinalen mot Schweiz i Düsseldorf i lördags.

Saka tog några korta och snabba steg, fick målvakten Yann Sommer att slänga sig åt vänster, och placerade iskallt bollen vid höger stolprot. Efteråt log han nöjt inför tusentals åskådare på läktarna och vid tv-apparaterna.

Målet bidrog starkt till att England vann straffrysaren med 5–3.

Blev matchens lirare

Efter straffmålet har Bukayo Saka än en gång öppnat upp om vad hans kristna tro betyder. Den 22-årige offensiva spelaren hämtar kraft hos Gud och lyfter fram sin kristna tro som betydelsefull:

– Jag tror på Gud. Att komma tillbaka från något som detta (straffmissen mot Italien, reds anm.) är mycket svårt. Och jag tog chansen. Jag är stolt över mig själv, säger Saka enligt Premier Christian.

Bukayo Saka, som även gjorde Englands kvitteringsmål till 1–1 och välförtjänt blev utsedd till matchens lirare, har vid flera tillfällen tidigare berättat offentligt om sin tro på Gud och vad som är viktigast i livet.

Bibeln ger mod

I samband med VM-slutspelet i december 2022 berättade han att han läser Bibeln varje dag. Detta ger honom mod att gå ut på fotbollsplanen och alltid göra sitt bästa.

– För mig är det jätteviktigt att Gud ständigt är närvarande. Att veta att Guds plan är perfekt ger mig självförtroende. Tron på Gud är viktigast för mig. Jag behöver inte vara nervös eller oroa mig, sa Saka då.

Han berättade samtidigt att hans föräldrar inspirerade honom att tro på Gud och lärde honom bönens betydelse.

Semifinal väntar

Hittills har Bukayo Saka spelat 38 landskamper för England och gjort tolv mål. Det lär bli många fler för den vänsterfotade yttern som till vardags spelar för Arsenal och är en av Englands nyckelspelare.

Närmast väntar Nederländerna i EM-semifinal på onsdag i Dortmund. England siktar på att nå finalen som spelas den 14 juli och få revansch för förlusten mot Italien för tre år sedan.

---

Fakta: Bukayo Saka

  • En av Englands nyckelspelare under fotbolls-EM.
  • Född i London 5 september 2001 av nigerianska föräldrar.
  • Debuterade för England i oktober 2020.
  • Har spelat 38 landskamper och gjort tolv mål.
  • Spelar för Arsenal som i höst spelar i Champions League.

---

Fler artiklar för dig