Nyheter

Kristen friskola kritiseras av Skolinspektionen

Skolchefen Jan Rosman: ”Inga lagbrytare”

Skolinspektionen riktar genom ett föreläggande kritik mot den kristna friskolan i Ålidenskolan i Flen. I utredningen framkommer bland annat att skolan haft bön under obligatoriska samlingar och därmed brutit mot skollagen.
– Vi känner oss inte som några lagbrytare, säger skolchefen Jan Rosman.

Under våren inledde Skolinspektionen en tillsyn av den kristna friskolan Ålidenskolan i Flen, för att kontrollera huruvida undervisningen är saklig, bygger på vetenskaplig grund och är icke-konfessionell. Utredningen kom fram till att konfessionella inslag förekommer i samlingar och måltider då man bett och läst ur Bibeln. Elever har enligt tillsynen inte getts möjlighet att avstå från dessa, vilket bryter mot skollagen.

– De brister som hittats är bland annat konfessionella inslag där deltagandet inte bedöms som frivilligt. Det blir problematiskt om man tar närvaro och informerar om läxor och sedan har bön, för då kan eleven som inte vill delta på en samling med konfessionellt inslag missa viktig information som rör skolan och undervisningen. Eller så är man tvungen att sitta med och då är det risk att det finns elever som inte upplever det som frivilligt, säger Fredrik Johansen, utredare i ärendet.

Lärare kritiserade evolutionsteorin

I tillsynen framkom det även att en lärare på skolan kritiserat evolutionsteorin, vilket P4 Sörmland rapporterade om. Läraren ska på en biologilektion ha sagt att ”den som tror på evolutionen tror att en hund kan bli en stor val”. Skolinspektionen väljer dock att inte gå vidare med den punkten eftersom skolan redan åtgärdat problemet.

– Huvudmannen har tagit ansvar av det som framkommit så vi väljer att inte göra ett ingripande där, förklarar Fredrik Johansen.

Kan få konsekvenser

Om skolan inte åtgärdar problemen gällande främst morgonsamlingarna riskerar skolan att få “mer inbegripande sanktioner” i september, enligt Skolinspektionens föreläggande. Skolchef för Ålidenskolan, Jan Rosman, är dock inte orolig. Enligt honom har man redan kommit fram till en åtgärd som han tror kommer göra Skolinspektionen nöjd.

– Vi kommer att börja med en morgonsamling som man inte behöver vara med på om man inte vill och sedan fortsätta med genomgången av dagen och ta upp närvaron och så vidare, berättar han.

Över skolans framtid finns ingen oro, berättar Jan Rosman.

– För oss är inte det här någon stor sak – det är lätt att åtgärda, så vi känner oss inte som några stora lagbrytare utan vi fixar det här. Jag ser inga större problem med någonting utan vi blir bättre och bättre. Jag säger inte att vi har en fullkomlig skola men den är bra och dessutom på väg åt rätt håll med den utveckling som vi ser.

Fotnot: I artikeln stod tidigare att skolan riskerade att få betala vite. Skolan har dock inte fått ett vitesföreläggande från Skolinspektionen.

Fler artiklar för dig