Nyheter

Hon är första kvinnan i svensk pingströrelse att bli docent i teologi

Martina Björkander: Jag tvivlade mer innan jag började studera

Martina Björkander är första kvinnan inom den svenska pingströrelsen som utsetts till docent i teologi. År 2021 doktorerade hon med en avhandling om musikens betydelse för att öppna människors hjärtan för Gud.
– För mig har det varit befriande att brottas med de teologiska frågorna, säger hon.

Det dröjde många år innan kvinnor fick bli pastorer i pingstförsamlingar. Och det dröjde ännu längre innan kvinnor i pingströrelsen satsade på en akademisk karriär.

Fortfarande är kvinnorna som gjort den resan få jämfört med de män som gått den vägen. Martina Björkander är ett av undantagen. Hon är 46 år, bor i Bankeryd i Småland och har sina rötter i Afrika.

– Jag har haft förmånen att växa upp på missionsfältet. Där har kvinnor alltid haft ett större utrymme som andliga ledare, säger hon som en förklaring till att hon själv valt den livsinriktningen.

Hennes föräldrar var pingstmissionärer i Centralafrika, närmare bestämt i Rwanda, och det var där hennes liv till stor del formades.

Nyligen utsågs hon till docent i praktisk teologi med inriktning på pentekostala studier vid Åbo akademi. En titel som gör henne till den första kvinnan i svensk pingströrelse att nå dit.

– Docent är nästa steg i den akademiska världen efter att man doktorerat och det är något man kvalificerar sig för genom att skriva och publicera sig inom sitt forskningsområde, förklarar hon för Dagen.

Blir mer tillgänglig

Under våren har hon fått en bearbetad version av sin doktorsavhandling utgiven på ett förlag. Det innebär att hennes forskning blir tillgänglig för en större publik, vilket hon ser som en förmån.

– Dels är det ett kvitto på att min forskning håller en god akademisk nivå. Dels betyder det att andra forskare får större möjligheter att använda min forskning i sin egen forskning.

– Det sistnämnda gör mig extra glad eftersom forskare utanför västvärlden ofta inte har samma resurser som många forskare i väst, säger hon och gör det tydligt att Afrika ligger nära hennes eget hjärta.

Tillbedjan i Kenya

Att hon skrev sin doktorsavhandling med Afrika som utgångspunkt var därför självklart. Hon valde att studera pentekostal tillbedjan i två pingstförsamlingar i Kenya.

En av de viktigaste slutsatserna av det arbetet blev att musik är en förmedlare av gudsmöten och att den bidrar till att människors liv förvandlas tillsammans med Gud.

– Musik är en otroligt stark bärare av tro och rytmen i musiken kopplar samman våra hjärtan med Gud, säger hon och liknar musiken i kyrkan vid ett sakrament ungefär på samma sätt som nattvarden.

För mig har det varit befriande att brottas med de svåra frågorna.

Folkmordet i Rwanda

Enligt Martina Björkander ligger musik och tillbedjan nära varandra. Hon tycker det är viktigt att den akademiska forskningen studerar kärnan i kristen tro och vill själv gärna bidra till detta.

– Just nu håller jag på med en studie om folkmordet i Rwanda för 30 år sedan. Min utgångspunkt är att ta reda på om människors gudsrelation hade någon betydelse i det sammanhanget.

Kan du avslöja något om vad du kommit fram till?

– Än har jag inte kommit så långt att jag dragit slutsatser. Men en reflektion är att missionärerna visste väldigt lite om vad som var på gång. De förstod nog inte hur djupgående motsättningarna mellan tutsier och hutuer var.

– Det verkar som att de nationella kristna ledarna var mer förberedda på vad som kunde ske. Kanske kan det lära oss något om hur viktig dialogen mellan missionärer och nationella ledare är, säger hon.

Fått starkare tro

På frågan hur länge hon tänker hålla på att studera folkmordet i Rwanda svarar hon att det nog krävs ett par år till innan tiden är mogen att presentera några slutsatser.

Hon berättar att de akademiska studierna som så småningom ledde fram till disputationen vid Lunds universitet, har varit viktiga för hennes egen kristen tro.

– Jag tvivlade mer innan jag började studera teologi. För mig har det varit befriande att brottas med de svåra frågorna och min kristna tro har blivit starkare av detta.

Vill fortsätta klättra

Martina Björkander är inte främmande för att fortsätta klättra i den akademiska världen och framöver försöka kvalificera sig för nästa steg, vilket i så fall skulle innebära att hon blir professor.

– Det kan jag absolut tänka mig, men jag är inte där än. Jag behöver fortsätta med min forskning och skriva forskningsrapporter och artiklar om det jag kommit fram till. Och det arbetet tar tid.

Titeln på Martina Björkanders nyutgivna bok är ”Worship, Ritual and Pentecostal Spirituality as Theology – A Rhythm That Connects Our Hearts with God” (Brill).

Fler artiklar för dig