Nyheter

Även skolor inom Svenska kyrkan och Katolska kyrkan kritiseras

Rektor anser att myndigheten ”slår in öppna dörrar”

S:ta Maria skola, som drivs av Knivsta pastorat, kritiseras av Skolinspektionen. Även den katolska grundskolan Sankt Thomas skola i Lund får kritik, skriver Kyrkans tidning.

Myndigheten har funnit att eleverna på S:ta Maria skola uppfattar de veckovisa kapellsamlingarna som obligatoriska, även om det är möjligt att delta passivt i dessa, rapporterar Kyrkans tidning. Skolinspektionen har under våren fäst sin granskande blick på skolan och intervjuat lärare och elever.

Nu kräver myndigheten att skolan skriftligen ska informera föräldrarna om de konfessionella inslagen, som exempelvis samlingarna en gång i veckan, skriver tidningen. Dessutom måste det framgå tydligare att det är helt frivilligt för eleverna att delta i dessa samlingar.

”Slår in öppna dörrar”

Skolans rektor Agnetha Malmer medger i Kyrkans tidning att S:ta Maria skola behöver bli bättre på att informera eleverna om att deltagande i kapellsamlingarna inte är obligatoriskt.

– Men det är inte helt tydligt till vilken ålder som föräldrarna bestämmer över deltagandet och när eleverna avgör, säger hon till tidningen.

Hon uppger också att skolan nu ska skicka skriftlig information till föräldrarna om de konfessionella inslagen. Samtidigt anser rektorn att myndigheten ”slår in öppna dörrar” i frågan om information till föräldrarna:

– Jag träffar alla föräldrar och berättar hur det går till på skolan, säger hon till Kyrkans tidning.

Även katolsk friskola kritiseras

På tidningens fråga om Skolinspektionen anser att det är en allvarlig sak att skolan inte tillräckligt informerat elever och föräldrar svarar myndighetens kommunikatör Birger Österberg:

– I Skolinspektionens uppdrag ingår att kontrollera om skollagen följs. Alla brister som innebär att skollagen inte följs är allvarliga.

Även den katolska friskolan Sankt Thomas skola i Lund har blivit föremål för Skolinspektionens kritik, rapporterar Kyrkans tidning. Myndigheten anser att skolan konfessionella inslag finns även där sådana enligt reglerna inte får förekomma.

Fler artiklar för dig