Nyheter

Nye brittiske premiärministern kritiseras för sabbat på 10 Downing Street

Sir Keir Starmer håller fredagskvällen ledig för sin judiska fru och sina barn

Fredagskvällarna i den brittiska premiärministerbostaden 10 Downing Street är numera vikta åt familjen, från och med den judiska sabbatens inträde. Men den nye premiärministern Sir Keir Starmers hänsyn till sin hustru Victorias judiska tro har redan dragit på sig kritik – vilken i sin tur fördöms som osmaklig.

“Premiärminister på deltid” kallades Storbritanniens nye premiärminister, Labourledaren Sir Keir Starmer, redan innan valdagen den 4 juli eftersom att han öppet deklarerat att han brukar avslutar sina arbetsveckor klockan 18 varje fredag för att gå hem och spendera tid med hustrun Lady Victoria Starmer och sina två tonårsbarn. Att han väljer just den tidpunkten hänger samman med att Lady Victoria är judinna, och även om hon själv beskriver sig som ateist, brukar familjen högtidlighålla sabbaten och andra judiska sedvänjor. Barnen uppfostras att respektera sina förfäders tro, har Sir Keir sagt, och familjen tillhör Londons liberala judiska synagoga i nordvästra utkanten av staden.

Kritiseras

Med en nick till Storbritanniens stora muslimska befolkning har Sir Keir även sagt att “fredagen är helgad i flera religioner”, men det hindrade ändå inte hans politiska motståndare från att säga att det vore naivt att tro att han skulle kunna uppehålla familjens traditioner i sitt nya, strängt upptagna jobb.

– Ni förtjänar bättre än en premiärminister på deltid, skrev det konservativa partiet på sina sociala media måndagen innan valet, medan dåvarande försvarsministern Grant Shapps undrade vem som skulle vikariera för Sir Keir under de timmar då landet brukar genomföra sina militära aktioner.

Stödjer Israel

Kritiken har dock fördömts från både höger och vänster. Daniel Finkelstein, själv jude och konservativ ledamot av överhuset, kallar kritiken för “beklaglig”, och från Labour framhålls att Sir Keir gjort rent hus med den antisemitism som grep omkring sig inom partiet under företrädaren Jeremy Corbyn och som anses ha bidragit till att Labour förlorade det förra valet 2019.

Sakpolitiskt noteras det dock att familjen Starmer har släkt i Israel – Sir Keir tackade Gud offentligt för att ingen av dem hade blivit skadad under Hamas attacker den 7 oktober förra året – och att han tydligt stött Israel och judarna samt tryckt på för att BBC ska benämna Hamas som terrorister. Detta ledde tidigare i år till att tre propalestinska aktivister dömdes villkorligt för en mild form av hemfridsbrott efter att ha demonstrerat utanför familjen Starmers bostad.

---

Fakta: Storbritanniens nye premiärminister

  • Sir Keir Starmer föddes 1962 i London och är sedan 2007 gift med Victoria Alexander, numera Lady Starmer, född 1974. Familjen har medvetet hållit en synnerligen låg profil och paret har inte ens avslöjat vad deras båda tonårsbarn heter, för att skydda deras privatliv.
  • Sir Keir har en lång karriär bakom sig som både försvarsadvokat och brittisk chefsåklagare, för vilket han adlades 2014.
  • Den avgående brittiske premiärministern Rishi Sunak flyttade traditionsenligt ut ur premiärministerbostaden 10 Downing Street redan dagen efter valförlusten, samma dag som Sir Keir utsågs till hans efterträdare, och familjen Starmer uppger att de som bäst håller på att flytta in i bostaden just nu.
  • Storbritannien har tidigare haft en judisk premiärminister, Benjamin Disraeli, som innehade ämbetet under 1868 samt mellan 1874 och 1880. Rishi Sunak var landets förste hindu på posten; övriga har antingen varit kristna eller ickereligiösa.

---

Fler artiklar för dig