Nyheter

Lovsångsledaren på plats vid attackerade barnsjukhuset i Kiev: ”Verkligen galet”

”På sjukhuset fanns många barn som tidigare har skadats av ryska angrepp. Många saknar armar eller ben”, säger Mark Sergeev till Dagen

Ukrainas största barnsjukhus, Ochmatdyt i huvudstaden Kiev, har förstörts i ett ryskt angrepp. Lovsångsledaren och militärkaplanen Mark Sergeev, som räddade en pojke ur sjukhuset.
– Det var verkligen galet, säger han till Dagen.

Fler än 30 personer dödades när ryska robotar mitt under måndagen slog ner i fem ukrainska städer: Kryvyj Rih, Dnipro, Kramatorsk, Slovjansk och huvudstaden Kiev, där Ukrainas största barnsjukhus, Ochmatdyt, träffades.

Mark Sergeev, kaplan i den ukrainska militären, begav sig snabbt till sjukhusområdet.

– Jag kom hem från fronten i går. Jag var ute i Kiev för att uträtta några ärenden och hade tänkt gå till parken med mina tre barn idag. Och nu har de attackerat Kiev med robotar, säger han till Dagen.

Ukrainas största barnsjukhus, Ochmatdyt i huvudstaden Kiev, har förstörts i ett ryskt angrepp.

”Många saknar armar eller ben”

Mark Sergeev var tidigare lovsångsledare i en karismatisk kyrka i Melitopol i östra Ukraina, men är sedan utbrottet av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina inkallad i armén, där han alltså tjänstgör som kaplan. Han beskriver hur ett tusental personer – soldater, poliser, civila – hjälptes åt för att rädda de barn som fanns på sjukhuset.

– På sjukhuset fanns många barn som tidigare har skadats av ryska angrepp. Många saknar armar och ben, säger han.

När Mark Sergeevs tolvårige son för några månader sedan bröt armen var det på barnsjukhuset Ochmatdyt som han fick vård.

– I dag frågade han mig om den delen av sjukhuset som vi hade varit på har klarat sig. Jag fick berätta för honom att det är helt förstört. Han är chockad.

Är du chockad?

– Nej, jag mår bra. Det är krig. Jag är militärkaplan och har den här sortens erfarenhet.

Ukrainas största barnsjukhus, Ochmatdyt i huvudstaden Kiev, har förstörts i ett ryskt angrepp. Lovsångsledaren och militärkaplanen Mark Sergeev räddade en pojke ur sjukhuset. "Många ambulanser och bilar har fört bort barn, så många barn som blöder. Det var verkligen galet", säger han till Dagen. Läs mer om händelsen på vår sajt: https://www.dagen.se/nyheter/2024/07/08/lovsangsledaren-pa-plats-vid-attackerade-barnsjukhuset-i-kiev-verkligen-galet/

Publicerat av Tidningen Dagen Måndag 8 juli 2024

När Dagen på måndagseftermiddagen talar med Mark Sergeev har han själv lämnat sjukhusområdet.

– Många soldater och poliser jobbar där nu. Många ambulanser och bilar har fört bort barn, så många barn som blöder. Det var verkligen galet.

Militärkaplanen var personligen med och räddade en pojke i fjortonårsåldern, berättar han.

– Vi är så arga. När jag kom till platsen skrek folk högt mot ryssarna, så många galna ord.

Känner du oro för din familj?

– Ja. Problemet är att vi inte har någon källare hemma. Och min fru är orolig när jag är ute i fält. Vi behöver verkligen mer vapen och hjälp. Länderna i väst måste göra något. Vi försöker kämpa för frihet i vårt land, för våra barn och vår framtid.

Fler än 30 personer ska ha dödats under måndagens attacker mot ukrainska städer. I attacken mot barnsjukhuset har två personer dött, rapporterar Kyiv Post.

Fler artiklar för dig