Nyheter

Silver och guld till ungdomskör från Malmö

Storslam i Tjeckien för S.t Petri

Guld i kategorin “Obegränsad”, silver i kategorin “Sakralt”, samt juryns specialpris för bästa program. Det var vad S:t Petri Ungdomskör från Malmö hade med sig i bagaget hem från den internationella körtävlingen Musica Orbis Prague Festival i Prag nyligen – där man dessutom var den första svenska kören någonsin som deltog.

– Det känns otroligt bra, förstås! säger körens konstnärliga ledare Karin Oldgren.

– Absolut för min egen skull, men framförallt för ungdomarnas skull. Det har jobbat otroligt fokuserat för att kunna göra sitt bästa. Det blev stor glädjeeufori, naturligtvis!

Kören består av ett drygt 30-tal ungdomar, varav de flesta är mellan 17 och 20 år – och det var de själva som ville ut och tävla, berättar Karin Oldgren.

Ovanlig och klassisk musik

– När jag tog över kören 2022 började jag med att försöka lära känna kören och fråga “vad vill ni, vad har ni för visioner, vad har ni för drömmar?” Redan på första repetitionen sade de att “vi vill gärna åka utomlands och tävla!”, säger hon.

– Då hade det varit pandemi och ledarbyte och lite sådant, så då tänkte jag att “mmmmm... det kanske vi kan göra, men inte just nu”. Men sedan dess har det varit deras strävan och deras mål att göra det, och de sista två-tre terminerna har de satsat på det här.

Musica Orbis Prague Festival har funnits sedan 2019 och samlade i år ett 20-tal körer från Filippinerna och Indonesien i öster till Kanada och USA i väster samt Sydafrika i syd – alla världsdelar utom Oceanien och Sydamerika, säger Karin Oldgren. Musikstilen i tävlingen är klassisk, och även om man kanske inte hittar de ganska ovanliga sångerna på ungdomarnas spellistor på Spotify, så ville de själva ha svåra stycken att utmanas av. Dessutom, säger Karin Oldgren, var det viktigt att hitta sånger som ingen av dem sjungit förut, för att alla skulle kunna ha “en gemensam och fräsch start”. Helst skulle inte heller jurymedlemmarna ha hört sånegrna förut, så att de inte påverkades av sin egen musiksmak, förklarar hon.

– Vi hade ett blandat program, det var lite svensk musik, en sång från Filippinerna, lite amerikansk musik, lite slovensk, det var väldigt brett och blandat, säger Karin Oldgren.

Vänta nu. Så du säger att ni sjöng en filippinsk sång i en tävling där en filippinsk kör var med – och gjorde det bättre än filippinerna själva?

– Just den filippinska kören tävlade inte mot oss, för det var en vuxenkör. Men sedan sjöng vi den för dem och fick mycket godkänt. Sedan skulle de sjunga sin bästa svenska sång för oss men de kunde ingen.

Sjunger på bio i höst

För Karin Oldgren var det nämligen viktigt att inte ungdomarna skulle tävla mot vuxna, säger hon. Dessutom skulle datumen stämma, så hon satte sig och googlade efter någon lämplig tävling, och då var det denna som kom upp, berättar hon.

Vill man höra hur kören låter kan man besöka Malmöfestivalen i augusti, där S:t Petri Ungdomskör framträder traditionellt varje år med stycket “Förklädd Gud” av Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullberg. Men senare i höst ska kören vara med och sjunga tillsammans med Stockholm Concert Orchestra vid en föreställning i Köpenhamn – under en visning av storfilmen “Titanic”, där filmmusiken sjungs och spelas live. Dessutom medverkar kören förstås i gudstjänsterna S:t Petri kyrka i Malmö, och förmodligen i fler internationella tävlingar, om än förmodligen inte nästa år.

Det viktiga är att hitta bra sammanhang och att ungdomarna ska ha kul och möta körer från andra delar av världen, säger Karin Oldgren. Prispengar är inte så viktigt, eftersom man redan får bra uppbackning av sin församling, och i tävlingen i Tjeckien var det ändå inga sådana, säger hon, utan bara silver- och guldmedaljerna.

Så nu kan ni alltså inte längre sjunga “Ej silver, ej guld”?

– Nej, precis!



Fler artiklar för dig