Nyheter

Frälsningsarmén klarar inte Sidas gallring

”Det är klart att vi är förvånade”, säger Claes-Johan Alexandersson vid Frälsningsarmén i Sverige

Frälsningsarmén sållas bort när Sida ser över det svenska biståndet. Samtidigt går flera svenska kristna aktörer vidare till nästa steg i gallringsprocessen.

Biståndsmyndigheten Sida har hittills, inom ramen för strategin för bistånd genom civilsamhället, förmedlat medel till 17 svenska så kallade strategiska partnerorganisationer, som i sin tur förmedlat vidare pengarna till civilsamhällena i andra länder.

Men det svenska biståndet är på väg att läggas om rejält. Exakt hur det utformas återstår att se – Sida väntar just nu på närmare besked från regeringen – men klart är i alla fall att Sida har varslat de 17 organisationerna om att avtalen sannolikt kommer att upphöra gälla vid årsskiftet.

I stället får de 17 organisationerna nu ansöka om att teckna avtal med myndigheten. Samtidigt öppnas möjligheten upp även för internationella organisationer att direkt, utan mellanhänder i det svenska civilsamhället, ta del av svenska biståndspengar.

Fler än 2 700 ansökningar har kommit in från organisationer som vill ta del av det nya biståndet. Nu arbetar Sida med att gallra bland de sökande.

Frälsningsarmén: ”Klart vi är förvånade”

När gallringens andra steg nu har genomförts står det klart att Frälsningsarmén i Sverige inte går vidare.

– Det är klart att vi är förvånade, speciellt med tanke på att ett av kraven är att man ska jobba direkt med partner utomlands. Det gör vi verkligen, säger Claes Johan Alexandersson, program- och projektrådgivare vid den internationella avdelningen vid Frälsningsarmén i Sverige.

Claes Johan Alexandersson, program- och projektrådgivare vid den internationella avdelningen vid Frälsningsarmén i Sverige.

Vad är motiveringen till att ni inte går vidare?

– Jag vet inte. Vi har inte fått någon kommunikation från Sida. Jag hör det här från dig.

Samtidigt hoppas Claes Johan Alexandersson att Frälsningsarméns biståndsverksamhet ska kunna fortgå som vanligt.

– Hittills har vi fått ta del av biståndsmedel genom Svenska missionsrådet. Med tanke på att SMR går vidare i den här delen av gallringen är vi fortsatt hoppfulla att kunna fortsätta som tidigare.

Erikshjälpen: ”Konkurrensen är väldigt hård”

Utöver SMR klarar sig ytterligare flera andra svenska kristna aktörer, i alla fall i det här skedet av gallringen: Act Svenska kyrkan, PMU, Läkarmissionen, Life & Peace Institute, Diakonia, Kristna fredsrörelsen och Erikshjälpen.

– Vi är glada för att vi har gått vidare och försiktigt förhoppningsfulla. Men konkurrensen är väldigt hård och det är fortfarande ovisst om vi kommer att klara oss i de kommande stegen i processen, säger Anders Malmstigen, internationell programchef vid Erikshjälpen.

Anders Malmstigen

Enligt Sidas planering ska gallringens nästa steg genomföras i början av september. Under hösten väntas också regeringen ge Sida närmare besked om hur den nya biståndsstrategin för civilsamhället ska utformas.

– Vi hoppas att regeringen ger tydliga och bra förutsättningar för fortsatt stöd genom svenska organisationer. Vi har ett viktigt mervärde som inte får slösas bort, säger Anders Malmstigen.

---

Fakta: Kristna aktörer i Sidas gallring

  • Kristna organisationer i Sverige som har gått vidare till nästa steg i Sidas gallringsprocess:
    • Act Svenska kyrkan
    • Svenska missionsrådet
    • PMU
    • Läkarmissionen
    • Diakonia
    • Erikshjälpen
    • Life & Peace Institute
    • Kristna fredsrörelsen
  • Kristna organisationer i Sverige som inte har gått vidare till nästa steg i Sidas gallringsprocess:
    • Frälsningsarmén
    • Barnmissionen
  • Nästa steg i gallringen ska genomföras i början av september.
  • Under hösten väntas regeringen ge Sida närmare besked om hur det nya biståndet ska utformas.

---

Fler artiklar för dig