Nyheter

Biden: Bara den Allsmäktige kan få mig att dra mig ur

Slår tillbaka mot anklagelserna om demens

USA:s president Joe Biden slår tillbaka mot den växande kritiken mot honom från de egna leden efter sin katastrofala insats i TV-debatten mot utmanaren Donald Trump nyligen. Det är bara Gud som kan få mig att dra mig ur, säger den 81-årige presidenten.

– Om Herren Gud Allsmäktig kommer ned och säger det till mig så kanske jag gör det, säger Joe Biden i en intervju med ABC News på fredagen, som svar på frågan om han skulle dra sig ur presidentvalkampanjen ifall han blir övertygad om att han inte kan besegra Donald Trump.

Har inte spelat på religion

Den katolskt troende demokraten Joe Bidens uttalande kom som en del av ett längre resonemang om de många röster både inom och utom hans eget parti som rests om att han borde dra sig tillbaka medan tid är och lämna över till någon som kan bjuda Donald Trump ett mer energiskt och karismatiskt motstånd. I TV-debatten den 27 juni, den första mellan de båda huvudkandidaterna, gav Joe Biden stundtals ett frånvarande och närmast förvirrat intryck och tappade emellanåt tråden i sina egna resonemang, och tillsammans med hans övriga framtoning har detta återigen väckt frågor om han har sin mentala kapacitet i behåll eller om han börjar uppvisa tecken på demens. Joe Biden själv säger att han bara var utmattad.

“Hypotetiskt”

– Har du den mentala och fysiska kapacitet som krävs för ytterligare fyra år? frågade ABC:s nyhetsankare George Stephanopoulos.

– Det är jag övertygad om. Jag skulle inte ställa upp ifall jag inte trodde att jag hade det, svarade Joe Biden.

Inte heller opinionssiffrorna som visar att Donald Trump leder fick Joe Biden att backa, och inte heller frågor om vad som skulle hända ifall ledande demokrater kom till honom och sade rätt ut att han borde dra sig ur. Det kommer de inte att göra, sade Joe Biden, som var säker på sin sak eftersom han möter dem var och varannan dag, och det var i det sammanhanget som Joe Biden förklarade att det bara var ett eventuellt gudomligt tilltal som skulle kunna få honom att dra sig ur.

– Jag menar, om Herren Gud Allsmäktig kom ned och sade “Joe, ut ur kampanjen med dig”, så skulle jag dra mig ur kampanjen. Herren Gud Allsmäktig kommer inte att komma ned. Jag menar, allt det här är hypotetiskt, sade Joe Biden.

Fler artiklar för dig