Nyheter

Youngsters på rockturné i norra Sverige

Youngsters är återigen ute på evangelisk rockturné – denna gång i norra Sverige.

Förra torsdagen bar det av för Youngsters, en del av Oasrörelsen med rötter i Svenska kyrkan, och deras rockturné runtom Kiruna. Dagen har pratat med Lennart Henricsson som är en av frontfigurerna för Youngstersteamet om att evangelisera i norr.

När Dagen ringer Lennart Henricsson hörs ett småbarn gråta på andra sidan linjen. Det är den yngste medlemmen av Youngsters, Joel, som är två år gammal. Han ingår i ett team på sexton personer som sitter i bussen mot Karesuando vid finska gränsen. I ryggen har de bland annat två spelningar på Kirunafestivalen och innan hela turnén avslutas i polcirkelbyn i Juoksengi ska elva spelningar, ett par av dem på Pajala marknad och i Vittangi, vara avklarade.

– Här händer det aldrig sådana här saker, därför är det så fantastiskt att vi får komma hit, säger Lennart Henricsson, en av ledarna för Youngsters.

Youngsters har funnits i ungefär 25 år och Lennart har varit delaktig lika länge. Målet för gruppen är att nå ut till framför allt barn, men även vuxna, om evangeliet och Jesus. Det är första gången deras turné tar sig så långt norrut, vilket har krävt en större kraftansträngning både vad gäller energin och ekonomin, men det tycker Lennart att det är värt. Gänget ska vara på resande fot i ungefär tolv dagar innan det bär av hemåt söderut igen.

– Alla är taggade och vill göra detta. Det är oerhört bra stämning i teamet och så kul att se att vi gör skillnad för människor.

“Det är inte antalet vi är ute efter”

Enligt Lennart Henricsson har spelningarna tagits emot väl med en stor variation vad gäller publikantal – på Pajala marknad förväntas det komma nästan 50 000 besökare under dagarna det hålls. Men antalet är inte det viktiga ändå.

– När vi spelade i övre Soppero där det bor 150 personer så var det kanske 30 eller 40 personer i publiken. Men det kom folk efteråt som sa att de hade hört hela spelningen hemifrån. Det är inte antalet vi är ute efter utan det är i första hand en manifestation att vi gör spelningarna. Det är de som hör som är de viktiga.

Lennart Henricsson tror att Youngsters budskap har tagits emot väl eftersom det sällan sker några tillställningar i trakterna. Därtill anser han att man norrut är mer gudsfruktande.

– Här uppe är man inte kritisk utan har en större gudsfruktan vilket är så påtagligt. Vi spelar ofta nere i söder men där finns redan många kyrkor. Här i norr är det inte så många som gör turnéer. Jag har fått en jättestor kärlek för de här trakterna.

Lagandan viktigast

Utöver människorna i trakterna och att få spela musik så menar Lennart Henricsson att det bästa med arbetet är att få umgås med sitt team.

– De här människorna jobbar hårt och är trötta men ingen gnäller eller klagar. Vi har ett enat hjärta i det vi gör.

Turnén har dock bjudit på några hinder längs vägen.

– Bussen har krånglat lite grann, det händer ju alltid. Men humöret är på topp och vi ser mer och mer Guds omsorg. Vi hade problem på ett ställe men då kom folk som hjälpte till. Trots motgångar så kommer vi fram. Ibland är man barnslig i sin tro men det får jag väl vara då.

---

Fakta: Youngsters

  • Hette tidigare Barn-Oas och grundades år 1999.
  • Är en del av Oasrörelsen, en förnyelserörelse inom Svenska kyrkan med ekumenisk öppenhet.
  • Arbetar med att förmedla Guds ord till barn, unga och vuxna.
  • Turnén anordnas varje sommar och i år hålls den i Norrland mellan den 29:e juni och den 7:e juli.

---


Fler artiklar för dig