Nyheter

”Vi vill att ungdomarna ska lära känna Jesus”

Ökat intresse för Hampeveckan - den här veckan är 750 tonåringar och ledare samlade utanför Odensbacken

Den här veckan samlas drygt 500 tonåringar och därutöver cirka 250 ledare till den årliga Hampeveckan utanför Odensbacken i Närke.
– Vi lägger fokus på bibelundervisning och att ungdomarna ska lära känna Jesus, säger Simon Ekstedt, en av de ansvariga för lägret.

I snart 80 år har Hampeveckan återkommit från år till år. Det är Betaniaförsamlingen i Odensbacken som med uthållighet ser till att tusentals tonåringar får med sig en rejäl dos av Guds ord på sommarlovet.

I år samlas man igen på den vackra Björkenäsgården vid Hjälmarens strand. Och lägrets dragningskraft är det inget fel på. Lägerchefen Niklas Jakobsson berättar att alla som anmälde sig inte fick plats.

– Vi märker ett ökat intresse för Hampeveckan. I år är det cirka 530 deltagare och 90 ledare på plats utöver oss som kommer från Pingstkyrkan i Odensbacken. Och fler kan vi inte ta emot, berättar han för Dagen.

Totalt handlar det om 750 personer som ska äta, sova, lyssna, samtala och umgås under en hel vecka. Ett sådant evenemang kräver en noga planering och ett stort engagemang inte minst från frivilliga krafter.

– Sedan flera år har vi ett samarbete med Pingst ung som har god kontakt med församlingarna i regionen där de flesta deltagarna kommer ifrån. Det är bra för det ger ledarna erfarenhet och deltagarna trygghet. Vi vill att alla som är med på lägret ska bli sedda, säger Niklas Jakobsson.

– Vårt fokus är att ge bibelundervisning och att tonåringarna ska få möjligheter att lära känna Jesus. Målsättningen är att det de får med sig härifrån ska vara en hjälp det vardagliga livet, förklarar Simon Ekstedt.

Massor av tält.

Han är en av de andra ledarna på lägret och är inne på sitt sjunde år som pastor i Betaniaförsamlingen Odensbacken. Under dessa år har Hampeveckan varit en viktig tid på året och en självklar del i tjänsten.

– Vi har Mellansverige som vårt främsta upptagningsområde och vi samarbetar med andra församlingar inom regionen för att få allt att klaffa, berättar han och låter entusiastisk.

Flera valbara seminarier

Åldern på deltagarna spänner mellan 13 och 19 år, vilket ställer krav på utformningen av programpunkterna under veckan. Och de ansvariga är väl medvetna om att det gäller att hitta en bra mix som passar olika åldrar.

En person sjunger på en scen.

– För att göra det lättare för varje deltagare att hitta något av intresse har vi flera valbara seminarier. Till exempel bön, kreativ bibelläsning, lovsång och sport, berättar Simon Ekstedt.

– Och så klart satsar vi även på att ha roligt tillsammans. Till exempel ordnar Sport for Life många olika turneringar och aktiviteter. Dessutom erbjuder vi utmärkta möjligheter att bada i Hjälmaren.

Viktigt förmedla hopp

Årets tema är ”Hoppet” och det är ingen tillfällighet att arrangören valt just det temat:

– Med det läge som råder i världen med krig och annat som bryter ned tycker vi det är viktigt att förmedla hopp i en tid som kanske inte är hopplös men i varje fall orolig. Många unga människor kämpar med detta.

En tjej som ler.

En av deltagarna på Hampeveckan är Saina Akbarizadeh, 15 år, från Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Hon tycker att kvällsmötena med bön, förbön och inte minst lovsång är bäst.

– Jag är med på Hampeveckan för tredje året. Vi är ett gäng från Stockholm som brukar åka hit. Jag känner en stor glädje och frid över att få vara med om allt detta, berättar hon.

Älska Gud lite mer

Hon uppskattar bibelundervisningen och känner sig peppad att satsa mer på Gud och kristen tro.

– Varje gång jag är med här lär jag mig att älska Gud lite mer och jag känner mig berörd av den helige Ande. Det är också roligt att få nya kompisar från olika delar av landet.

Är du en nattsuddare?

– Jag har några kompisar som smyger ut ibland, men jag försöker sköta mig och sova så mycket som möjligt så att jag orkar att vara med på samlingarna.

---

Fakta: Hampeveckan

  • Hålls den 1–7 juli på Björkenäsgården i Odensbacken i Närke.
  • Arrangeras av pingstförsamlingen Betania i Odensbacken.
  • Fokus på bibelundervisning, gemenskap och aktiviteter.
  • Målgruppen är ungdomar mellan 13 och 19 år.
  • Har hållits årligen sedan 1946 förutom under spanska sjukan och coronapandemin.

---

Fler artiklar för dig