Nyheter

Svensk kyrka totalförstörd efter rysk attack: ”Svårt att ta in”

Svenska kyrkan i Gammalsvenskby i Ukraina har blivit totalförstörd efter en rysk drönarattack. Detta är den andra attacken på två veckor som gjorts mot kyrkor i byn.
– Det var en riktad attack, säger kulturarvsutvecklaren Sofia Hoas, som själv har rötter i området.

Det var på måndagskvällen som Sofia Hoas fick rapporter till sig om en rysk drönarattack mot den svenska kyrkan i Gammalsvenskby i Ukraina, vilket DN var först att rapportera om. Sofia Hoas är ordförande i Föreningen Svenskbyborna och har själv rötter i byn. Från en lokal präst fick hon filmklipp skickade till sig på den brinnande byggnaden vars tak sprängts bort.

– Det är svårt att ta in att det här händer, berättar hon för Dagen.

Detta är inte första gången kyrkan blir attackerad. Dagen före julafton förra året skadades byggnadens torn till följd av skottlossningar. De senaste dagarna har beskjutningen varit fortsatt intensiv och anfallet mot den svenska kyrkan är det andra som skett i området på kort tid. För ungefär två veckor sedan förstördes även den tysk-lutherska kyrkan i samma by. Kamikazedrönare har orsakat flera bränder vilka har spridit sig snabbt på grund av det varma och torra vädret. Sedan ett år tillbaka saknas både vatten och elektricitet.

– Det är ingen som skjuter tillbaka. Varför skjuta där om inte för att sätta skräck i civilbefolkningen? Ryssland terrorbombar byn för att knäcka dem, säger Sofia Hoas.

På måndagen kom rapporter om att Svenska kyrkan i Gammalsvenskby i Ukraina blivit totalförstörd efter en rysk drönarattack. Detta är den andra attacken på två veckor som gjorts mot kyrkor i byn.

Kyrkan viktig symbol

Den svenska kyrkan i Gammalsvenskby byggdes av svenskar som anlände till byn på 1700-talet och byggdes sedan om på 1800-talet till en ny stenkyrka. I slutet av 1980-talet återuppbyggdes den i samarbete mellan Svenska kyrkan och Ukrainska ortodoxa kyrkan. Sedan dess är den samekumenisk och har främst använts som samlingsplats för lokalbefolkningen, men även av präster på besök från Sverige.

Vit kyrka i Ukraina.

Sofia Hoas berättar att prästen i Gammalsvenskby, som hon har kontinuerlig kontakt med, blivit mer motiverad att restaurera kyrkan efter attacken.

– Han var förtvivlad i går kväll när jag var i kontakt med honom. Han är ännu mer övertygad om att kyrkan måste byggas upp igen. Den är en viktig symbol och tron blir också extra viktig i Ukraina under krigstid.

Några planer på restaurering kan dock inte påbörjas förrän läget blir lugnare, enligt Sofia Hoas. Men insamlingar för att möjliggöra kyrkans fortlevnad har ändå inletts, även i Sverige.

– Jag gör en extra insats för att hjälpa till med planeringen inför återbyggnaden, men det kommer inte vara aktuellt förrän Ryssland dragit tillbaka sina styrkor. Relationen mellan Sverige och Ukraina just vad det gäller Gammalsvenskby är stark – att man till och med haft kyrkan tillsammans, det är ju lite ovanligt, säger Sofia Hoas.


Fler artiklar för dig