Nyheter

Höga förhoppningar inför årets Hönökonferens

”Våra camping- och husvagnsplatser är i princip fullbokade”

På lördag inleds årets upplaga av Hönökonferensen, denna gång med temat ”Vi ber”. Dagen har pratat med en optimistisk Anders Marklund, pastor i Hönö Missionsförsamling som anordnar tillställningen, inför uppstarten.

Hur ser intresset ut inför konferensen?

– Vi har ingen anmälan eller biljettförsäljning till konferensen så jag vet inte riktigt. Det vi kan se är att intresset för våra camping- och husvagnsplatser är stort, platserna är ganska många och de är i princip fullbokade. Så känslan är i alla fall att intresset är stort.

Festivalgeneral Anders Marklund välkomnar till årets Hönökonferens, som börjar idag.

I år är temat ”Vi ber”. Vad kan du berätta om det?

– Det kom fram i samtal och i bön. Temat bestäms tillsammans som församlingsledning sommaren innan och så inkluderar vi det i konferensen som avslutar temat. Det kommer att genomsyra hela konferensen och bli synligt rent konkret på söndagens gudstjänst. Då ska vi fylla ballonger med bönelappar och hissa upp dem i fiskenät som vi hänger upp på böneplatsen. Tusen ballonger har vi förberett!

Vad är nytt för i år jämfört med tidigare år?

– Vi har lite nya lokaler vilket har gett oss godare förutsättningar. Nu är vi bättre anpassade. Det kommer även finnas en ny samling för barn och familjer som vi kallar ”kreativ bön” i programmet. Och så är det lite förändringar i musiken och liknande.

På tal om lokalen så var ju platsbrist lite på tapeten förra året. Är det någonting ni tagit hänsyn till den här gången?

– Estraden har gjorts mindre vilket gör att vi bland annat får in fler sittplatser. Sedan har vi folk som kollar på möbleringen för att se till att så mycket som möjligt av ytan vi har används.

Så det kommer inte bli för trångt?

– Jag hoppas verkligen att det blir för trångt! Det ska finnas en sådan förväntan. Vi kommer också kunna länka gudstjänsten till vår kyrksal så att man kan följa den på en väggskärm 300 meter från hallen där den hålls. Då kan vi ta in ett par hundra personer till.

– Jag vet att det kommer vara för lite plats. Men konferensens kvalitet påverkas inte av det. Man får komma i tid om man vill ha en plats. Och som sagt har vi extra mycket utrymme i kyrksalen om det skulle bli så att det blir alldeles på tok för trångt.

Prästen Annahita Parsan predikar på Hönökonferensen.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser mest fram emot mötet med människor, det är ju så viktigt. Man får många fina samtal. Sedan hoppas jag framför allt att det blir ett riktigt gudsmöte för alla oss – en närvaro av Guds Ande, det längtar jag efter. Det är många bitar som ska fungera, men mötena på kvällarna och bibelstudierna, det är de som bygger konferenserna på något sätt. Det är svårt att peka ut en speciell kväll eller grej, utan när vi bygger konferensen så ska det vara ett jämnt flöde under veckan.

---

Fakta: Hönökonferensen

  • Anordnas varje år sedan 1945 av Hönö missionsförsamling.
  • Detta år pågår konferensen från 6 till 14 juli med temat ”Vi ber”.
  • Programinnehållet varierar mellan bland annat gudstjänster, samtal med gäster och aktiviteter för familjer, ungdomar och barn. Det erbjuds även nattvard och möjlighet till dop.
  • Några av de medverkande i år är Gustav Marklund, Caroline Hultmar, Jonas Lund, Anna Ahlström och Hanna Möllås.

---

Fler artiklar för dig