Nyheter

Så är det att vara jude i Sverige 2024

Tidningen Dagens seminarium i Almedalen om antisemitism och islamofobi

På tidningen Dagens seminarium om antisemitism under Almedalsveckan berättades om hur det är att vara jude i Sverige 2024.

Under Almedalsveckan arrangerade tidningen Dagen några seminarier i aktuella frågor. Ett av dessa hade titeln “Från antisemitism och islamofobi till grannskap och samexistens − går det?”. En av de inbjudna talarna var Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, som bland annat gör studier som syftar till att öka kunskapen om antisemitism och främlingsfientlighet.

Han talade om den strukturella antisemitism som finns i det svenska samhället. Definitionen av detta fenomen beskrev han som den omedvetna antisemitism som innebär “att tänka på judar som den ultimata motsatsen till det goda”.

Överväger att lämna Sverige

I diskussionen deltog även ärkebiskop Martin Modéus, rabbinen Ute Steyer från Stockholms judiska församling och imamen Kashif Virk

I en studie som gjordes på uppdrag av Judiska Centralrådet svarade 690 personer, samtliga medlemmar i judiska församlingar i Sverige, på frågor om hur de upplevde sin situation efter den 7 oktober. Den visade sig bland annat att 5 av 10 – alltså hälften av Sveriges judar – övervägde att lämna Sverige.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version av den här artikeln återgavs en berättade från Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, om hur ett barn i Sverige blivit drabbat av strukturell antisemitism på en skola. På grund av barnets unga ålder och risken för att barnet kan identifieras har vi valt att ta bort den delen av texten.

Fler artiklar för dig