Nyheter

Pingst ung firade nytt barnmaterial med tårtkalas

25 år sedan förra gången – dags för uppdatering

“Leva Livet”, Pingst ungs söndagsskolematerial som funnits i 25 år och som även används av en rad olika andra samfund, har fått sig en välbehövlig uppdatering. På tisdagen firades utgivningen med tårtkalas på Lapplandsveckan.

– I det gamla materialet så stod det “Walkman”. Man har inte Walkman längre, förklarar Gustaf Nyström, verksamhetsledare för Pingst Ung, som ett exempel på varför den gamla upplagan av “Leva Livet” börjat bli föråldrad.

– Det är en utmaning att skriva tidlösa undervisningsmaterial, konstaterar han.

Ny skrud men samma innehåll

Språkbruk, uttryckssätt, och layout har alltså fått sig en ansiktslyftning, men Pingst Ung har också sett över pedagogiken i de 160 söndagsskolelektioner som ingår. Det finns en rad nya tips om hur man kan berätta om berättelser ur Bibeln, hur man kan arbeta med aktiviteter kopplade till dem, och olika andra kreativa idéer, berättar Gustaf Nyström. Nytt är också att det nu även finns tema- och högstadielektioner som församlingarna kan använda under terminerna. Det grundläggande innehållet är dock densamma.

– Kanske att vi har uppvärderat synen på barnteologi under de här 25 åren sedan materialet kom till. I dag så finns det ju mycket mer tankar och publikationer kring barnteologi. Men det handlar ju inte om att teologin har förändrats, utan snarare om att vi har upptäckt den, säger Gustaf Nyström.

Arbetet har pågått i flera år under ledning av Frida Igefjord, ordförande i Pingst ung samt barn- och familjepastor i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, men det är många fler som deltagit, som kommunikatörer, barnpastorer, barnledare, och teologer. Så stora material som det här tar längre tid att arbeta med än man tror, konstaterar Gustaf Nyström, men nu är man äntligen i mål – och det är anledning att fira.

– Absolut, det är ju en sådan glädje! Det här materialet är det ju många, många som använder, många som tycker mycket om, folk använder det på olika sätt, man använder det rakt av eller man hittar sina delar. Så vi är jätte-jättestolta över vårat söndagsskolematerial och det är klart att vi vill fira den revideringen med tårta!



Fler artiklar för dig