Nyheter

Han är dömd till fängelse för kyrklig aktivitet

Algerisk pastor berättade om varför han är dömd till fängelse för något vi i Sverige tar för självklart

Youssef Ourahmane blev en gång i tiden frälst i Sverige. Nu är han en av ledarna för den evangeliska kyrkan i sitt hemland Algeriet, där han har vänt sig till Högsta domstolen efter att ha fått en fängelsedom för olaglig kyrklig aktivitet.

VISBY. Först fick han två års fängelse, vilket sedan skrevs ned till ett år efter en första överklagan. Nu har han vänt sig till Högsta domstolen i sitt hemland Algeriet.

För en svensk som är van vid religionsfrihet låter Youssef Ourahmanes berättelse absurd. Anledningen till att han fått sin dom, och även böter på runt 8 000 kronor, är för att han ska ha hållit i en kyrklig aktivitet.

– Så de vill sätta mig i fängelse, säger han.

Frälst i Sverige

Dagen möter honom ombord på båten Elida under Almedalsveckan, dit han kommit för att dela med sig av sin berättelse, inbjuden av organisationen Set my people free.

Youssef Ourahmane kan också hyfsad svenska eftersom han en gång i tiden bodde här i Sverige, i slutet av 1970-talet. Det var också här han blev frälst.

– Det var när jag kom i kontakt med kristna här i Sverige, jag blev förundrad över deras liv och började att ifrågasätta min egen muslimska tro, berättar han.

Att lämna islam var en längre process som tog några år.

– Sedan var jag övertygad om att Jesus var unik.

Youssef Ourahmane berättar att han sedan medvetet flyttade tillbaka till Algeriet, att han hade känt ett kall.

– För mitt folk behöver Jesus.

Ledare i kyrkan

Han är verksam som pastor i Algeriet och är också vice president i det evangeliska samfundet EPA, en inhemsk protestantisk kyrka som Youssef Ourahmane säger består av över 100 000 medlemmar. Just nu är det tuffa tider, tidigare har de kunnat verka fritt, men de senaste åren har regeringen blivit allt tuffare.

Anledningen till att ett fängelsestraff väntar för Youssef Ourahmane när han återvänder hem är för att den kyrka han är verksam i inte har kunnat få ett godkänt tillstånd från myndigheterna för att bedriva sin verksamhet. År 2019 infördes ett krav på alla trossamfund att återregistrera sig för att få bedriva sin verksamhet.

– Efter det har 46 av 47 av våra kyrkor fått stänga, det finns bara en kvar, säger han.

Olaglig aktivitet

– Nu har vi anklagats för att bedriva olagliga kyrkliga aktiviteter på vårt område. Men kyrkan är låst och förseglad av myndigheterna.

Att människor hade träffats vid det aktuella tillfället kan han inte förneka, men att det skulle vara ett kristet möte håller han inte med om.

– Men det är vad de anklagar oss för, men polisen har inga bevis, säger Youssef Ourahmane.

– Och jag är inte ensam om det här, det finns en annan pastor som har fått tre års fängelse och ännu mer i böter. Han håller också på att överklaga nu.

Sammanlagt berättar han att 54 domar delats ut mot hans kristna samfund sedan 2019 baserat på den nya lagstiftningen.

Vad är syftet med lagen?

– De vill skrämma oss. De vill inte att folk ska bli kristna, de vill att kyrkan ska bli svag och slutligen försvinna. De gör det också för att skicka en signal till muslimska grupper, för att visa att de agerar politiskt mot kyrkan.

Inom islam är det många som anser att man inte kan lämna tron, att det då växer fram en kyrka bestående av nästan uteslutande omvända muslimer ses som ett hot. Youssef Ourahmane vill inte säga att det är sharialagar som är gällande, däremot att det finns vissa radikala krafter inom regeringen som ser till att det här sker.

Du skulle kunna stanna i Sverige och ansöka om asyl?

– Det kommer jag inte att göra, jag ska tillbaka. Jag är vice president i samfundet, det skulle bli ett mycket dåligt vittnesbörd om jag rymde bort. Jag måste vara där.

– Jag tror också att många muslimer i dag ifrågasätter islam, många kommer till tro, så det är mycket viktigt för mig att vara där. Många kristna lider också, så jag måste finnas där för dem.

Fler artiklar för dig